19 februari 2018

Het hebben van een gezin gaat vaak gepaard met de nodige onrust. Je hoeft niet meer alleen voor jezelf te zorgen maar ook voor je kinderen. Ze moeten op enigszins vaste tijden gezond te eten krijgen, naar bed, in bad, sporten, naar school of de kinderopvang en ga zo maar door. Het vraagt best wat van je organisatorische vaardigheden om dit allemaal voor elkaar te krijgen.

Ieder gezin gaat hier anders mee om. Zo ben ik een moeder die de hele dag achter alles aan kan rennen omdat het meeste op het moment zelf nog bedacht moet worden. Zo’n moeder die om half zes ’s avonds denkt "Hm, wat zullen we vanavond eens eten?" Met als gevolg boodschappen, koken, eten en naar bed allemaal razendsnel achter elkaar en net te laat voor mijn dochter. Maar ach, we nemen het zoals het komt en het gaat best prima.

Bij vrienden van ons gaat het er anders aan toe. Een hardwerkende papa en mama met drie heerlijke jonge dochters. Je kan je wel voorstellen dat dit een drukke bedoeling is en last minute bedenken wat er ’s avonds gegeten gaat worden, het niet echt makkelijker maakt. Dus doen zij het anders. Op zaterdag worden de weekboodschappen gedaan. Meestal iedere week dezelfde boodschappen waardoor dit ook snel klaar is. Ze hebben namelijk iedere dag van de week vast staan wat er gegeten wordt: maandag vlees, dinsdag vis, woensdag bami, donderdag pasta en ga zo maar door. Iedere avond wordt er om 17.30 uur gegeten en om 18.30 uur zitten alle meiden lekker in bad. Een van de ouders begeleidt het badderen, de ander ruimt beneden de boel op. Om 19.00 uur uur gaan de meiden hun bedjes in, verhaaltjes, kusjes, knuffels en glaasjes water ;) en de rest van de avond is voor papa en mama. In iedere dag zit een vaste structuur.

Ik beken, ik vond dit best een beetje saai klinken en bedacht me dat dit niets voor mij zou zijn. Tot ik hoorde waarom zij dit zo doen. Het is namelijk helemaal zo gek nog niet. Door vast te houden aan deze structuur loopt alles uiteindelijk als vanzelf. Je hoeft niet meer bij elke stap te bedenken "wat gaan we doen, hoe gaan we het doen en wat hebben we er voor nodig?" (zoals ik dat altijd moet, zeer vermoeiend). Doordat je hier niet meer voortdurend over na hoeft te denken heb je meer tijd hebt om te genieten van je kinderen en om de rust te bewaren in het toch al drukke gezin. Ook voor de kinderen brengt het rust. Ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt.

Eigenlijk klinkt dit best fijn. Ik weet niet of ik deze structuur ooit zo onder de knie zal krijgen. Structuur in mijn gezin is niet echt mijn sterkste kant. Maar het lijkt me heerlijk om minder te stressen, op de klok te moeten kijken, na te moeten denken over boodschappen en koken en daardoor dus ook meer van de kinderen te genieten. Ik denk dat het me ook meer rust zal geven. Heerlijk, een beetje meer rust in je hoofd en lijf is voor niemand slecht.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

13 februari 2018

Als je deze woorden hoort en ziet, denk je waarschijnlijk direct aan een ouderwetse uitspraak. Niet gek, want in de tijd van onze (groot)ouders waren rust, reinheid en regelmaat de drie belangrijkste pijlers bij het opvoeden van kinderen. Op dit moment ligt de focus hier niet meer zo op maar wat blijkt? De drie R’s zijn nog steeds belangrijk en niet alleen voor onze kinderen.

Rust

Het is belangrijk dat een kind voldoende rust krijgt.

 • Een kind groeit vooral tijdens zijn/haar slaap en kunnen ze de dag verwerken;
 • Een vermoeid kind raakt sneller overprikkeld, kan de slaap dan nog moeilijker pakken en slaapt onrustiger;
 • Voldoende rust geeft het kind weer energie voor de volgende dag (of de rest van de dag).
 • Niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen is voldoende rust erg belangrijk dus geef jezelf de kans weer op te laden;
 • Een rustige omgeving is erg prettig voor een kind: denk aan een opgeruimd huis waar het op gezette tijden stil is, zonder geluid van televisie, computer of schreeuwende kinderen;
 • Zorg dat er niet té veel speelgoed ligt waar je kind uit kan kiezen;
 • Benader je kind op een rustige manier, ook als hij/zij iets doet wat jou ontzettend boos maakt;
 • En heb je een erg onrustige baby? Probeer de omgeving dan wat rustiger te maken zodat het minder prikkels krijgt. Dit kan een van de redenen van de onrust zijn. 

Reinheid

Kinderen hebben minder weerstand en zijn daarom vatbaarder voor ziektekiemen. Hou de leefomgeving van je kind schoon, zonder dit te overdrijven. 

 • Zorg voor een opgeruimd huis, niet alleen voor je kind want ook jou geeft dit vaak meer rust;
 • Laat je kinderen hun handen wassen voor het eten, na het buiten spelen en na een toiletbezoek, zeker als je kind een duimer is;
 • Hou het speelgoed schoon en geef speelgoed dat in de mond gaat regelmatig een sopje;
 • Stofzuig regelmatig onder de bedden, dat is echt zo’n vergeten plek die ontzettend veel stof verzamelt;
 • Vergeet niet gezond te eten want ook dit is onderdeel van de R van Reinheid.

 Regelmaat

Regelmaat is ontzettend belangrijk voor kinderen. Zo weten ze waar ze aan toe zijn wat ze een gevoel van veiligheid en vertrouwen geeft. Dat kun je doen door:

 • een vaste dagindeling: dat is voor een kind, en misschien ook voor jezelf, heel prettig zoals vaste eet- en slaaptijden;
 • vaste rituelen creëren bij het naar bed en in bad gaan;
 • ruim op tijd aan te geven wat er gaat gebeuren en wat je van je kind verwacht;
 • duidelijke regels in huis te hanteren.

Regelmaat kan voor jou als ouder ook ontzettend fijn zijn. Het klinkt misschien saai maar als er een vast patroon in je dag zit dan scheelt je dat voortdurend na te denken en te plannen wat er allemaal op welk moment moet gebeuren. Je kan op bepaalde momenten op de automatische piloot wat erg prettig zijn met een druk gezin.

Leuk die drie R’s maar het belangrijkste is dat je doet wat bij jou en je kind past. Sommige kinderen (en ouders) hebben de drie R’s harder nodig dan anderen.

5 februari 2018

Mijn vriend is weer aan het werk en daar zit ik dan. Heerlijk samen met mijn twee weken oude jongensbaby op de bank. Genieten toch?! Ja ja, maar niet altijd. Weet je, zeiden veel mensen, je bent gewoon zoveel minder onzeker en zoveel meer ontspannen bij een tweede. Nou, tot nu toe niet echt. Mijn dochter is nu bijna vier en om heel eerlijk te zijn ben ik alles wat ik met haar als baby deed op dit moment vergeten. Het voelt alsof ik het gewoon weer voor de eerste keer doe. ‘De eerste tijd moet je je baby leren kennen.’ Oké, nou "Hoi, ik ben je moeder. Wie ben jij en wat wil je nu op dit moment dat ik doe?" Balen! Ik heb bij deze baby weer geen handleiding gekregen.  

Ik opende een boekje en ineens verdrink ik in de theorie over hoe lang mijn baby wakker zou moeten zijn en hoe lang hij vervolgens weer zou moeten slapen. Fijn een aantal handvatten maar ik neem dit natuurlijk veel te serieus. Wat denk je? Mijn baby van twee weken is het totaal niet eens met het ritme dat zijn moeder zojuist heeft gelezen en direct wilt doorvoeren. 

De twee dagen die daarop volgden waren allesbehalve ontspannen. Ik moet zeggen dat ik tot nu toe een hele relaxte baby heb, aan hem lag dit dus niet. Maar, hij moet toch gewoon in zijn bed slapen en niet voortdurend tegen mij aan of in de kinderenwagen. Dadelijk went hij daar nog aan en dan? Hij is nu echt al veel te lang wakker, dit kan toch niet goed zijn. Zou hij misschien nog een keer aan de borst moeten? Rust, reinheid en regelmaat is het beste toch? Zeer vermoeiend en vast heel herkenbaar voor een aantal kersverse moeders.

Na twee dagen heb ik mezelf tot de orde geroepen. STOP! Je baby is nu bijna drie weken oud. Dat betekent dat hij pas net jouw veilige buik heeft verlaten. Ik ga hem gewoon laten slapen waar hij dat het fijnste vindt en als hij iets langer wakker is geniet ik van zijn heerlijke wakkere koppie. Yes, dat voelt een stuk beter. Het meneertje slaapt nu overdag vooral in de wagen (of lekker bij zijn moeder) en ‘s nachts in zijn eigen bedje naast die van mij. Dat is nou eenmaal wat hij nu fijn vindt en dat vind ik op dit moment geloof ik het belangrijkste.

Het vinden van een routine met mijn nieuwe gezin kost tijd. En dat krijg ik niet voor elkaar binnen drie weken. Nu ik wat meer ontspan lukt het me ook beter te kijken naar wat er met hem gebeurt en wat die kleine man nodig heeft. Het leren kennen van mijn baby en de zoektocht naar ritme en structuur gaat door en tot die tijd…tja, doen we maar wat.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

2 februari 2018

Op 1 februari was de officiele aftrap van ons jubileumjaar. Voor medewerkers en gastouders werd het feestprogramma voor 2018 onthuld.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten