26 juni 2017

Als je kind zich verslikt, kun je als ouder schrikken maar wat doe je om dit te voorkomen? Op het moment van verslikken handel je en dan is het fijn als je er al over nagedacht hebt.

Wij hebben wat tips bij elkaar gezet om verslikking te voorkomen. Eten staat bij verslikking op nummer één. Het gaat meestal om ronde, gladde etenswaren die even groot zijn als de luchtpijp van een kind. Denk aan snoeptomaatjes, knakworstjes en druiven.

Cirkelvormig eten

Het gevaar zit hem in het cirkelvormige eten dat tijdens een Heimlich greep (zie hieronder de procedure bij kinderen vanaf 1 jaar) mee veert met de luchtpijp in plaats van eruit te schieten. Ook met spekjes en kauwgom is het oppassen geblazen.

Tafelmanieren

Om verslikken te voorkomen zijn tafelmanieren belangrijk. Leer je kind:

 • te blijven zitten tijdens het eten en bij een tussendoortje;
 • niet te praten met volle mond;
 • goed te kauwen voor het doorslikken;
 • niet rond te lopen of te liggen tijdens het eten.

Daarnaast is het slim om naast het kind te zitten tijdens het eten. Als een kind bijvoorbeeld achterin de auto zit, kun je vanaf de passagiersstoel voorin er niet snel bij als er iets misgaat.

Goed snijden

Ook is het nodig om eten goed te snijden. Wat wordt aanbevolen?

 • druiven, cherrytomaten en vergelijkbare groente en fruit in vieren snijden;
 • knakworstjes in de lengte doorsnijden in stukjes van maximaal een centimeter;
 • appels en ander rauw fruit of groente in kleine stukken snijden of raspen.

Verslikkingsgevaar

Voorwerpen die ook verslikkingsgevaar met zich meebrengen zijn (latex) ballonnen, munten, knoopcelbatterijen (vaak verwerkt in speelgoed en ook erg giftig) en té kleine spenen.

Hoe doe je de Heimlich greep?

Hoest het kind? Moedig het aan te (blijven) hoesten. Helpt het hoesten niet of onvoldoende, doe dan het volgende bij het staande of zittende kind:

 • Geef 5 slagen op de rug tussen de schouderbladen.
 • Sta of kniel achter het kind en sla uw armen rondom de romp van het kind vlak onder de oksels.
 • Plaats de vlakke duimzijde van 1 vuist (of bij een klein kind een vlakke hand tegen de buik, net iets boven de navel en ruim onder het onderste puntje van het borstbeen.
 • Grijp de vuist (of vlakke hand) met de andere hand en druk maximaal 5 keer snel in de buik (de druk naar binnen en naar boven richten; een soort scheppende beweging).
 • Raak het onderste puntje van borstbeen en onderste rand van ribben niet aan. Druk hierop kan interne organen beschadigen.
 • Geef voldoende kracht om het voorwerp te verwijderen.
 • Herhaal de 5 slagen en 5 samendrukkingen totdat voorwerp verwijderd is of kind niet meer reageert.
 • Alarmeer 1-1-2.

Je kunt de Heimlich greep in de praktijk leren toepassen door een EHBO cursus speciaal voor kinderen te volgen.

22 juni 2017

De voorbereiding van een kinderfeestje hangt natuurlijk af van de leeftijd van de jarige, naarmate het kind ouder is kan er een gerichter (thema)feestje georganiseerd worden. De jarige kan zelf meehelpen met de voorbereiding en dit geeft meestal al veel voorpret. Geef je binnenkort een feestje? Lees dan snel deze tips over het organiseren van een kinderfeestje!

Maak een aftelkalender

Een feestje is spannend voor de jarige! Wanneer is het? Hoeveel nachtjes slapen nog? Maak samen een aftelkalender zodat je er rustig naar toe kunt leven.

Een goede voorbereiding is het halve werk

Werk alles van tevoren uit. Maak een lijstje met alles wat je nodig hebt voor het feestje. Houd het feestje eenvoudig, juist omdat alles bij elkaar al erg opwindend is voor de kinderen. Daarnaast zijn kinderen vaak snel afgeleid, wat je kunt voorkomen door korte eenvoudige activiteiten te doen. Betrek de jarige bij de voorbereidingen: maak samen de uitnodigingen, de versiering en maak samen de hapjes. Dring niet aan als hij/zij dit niet wil. Zet voor de aanvang van het feestje alle dingen die je nodig hebt klaar. Het is verstandig om tijdens het feestje hulp te krijgen van een andere volwassene. In je eentje moet je al aan alles tegelijk denken! Zeker als je het niet gewend bent om met een groep kinderen te werken, kost dit je misschien moeite en energie. Het is zonde als dit ten koste gaat van het feestje.

Hoe ver van tevoren uitnodigen?

Verstuur de uitnodiging twee weken voor het feestje, dat is ruim op tijd. Het is vroeg genoeg om af te zeggen en te dichtbij om te datum te vergeten. Het uitdelen van uitnodigingen op het schoolplein of in de klas leidt regelmatig tot teleurstelling bij andere kinderen, houd daar rekening mee. Laat een feestje niet te lang duren. Kinderfeestjes voor jonge kinderen duren meestal anderhalf uur, voor oudere kinderen ligt de tijd meestal rond de twee tot drie uur

Nodig niet te veel kinderen uit. Hierbij kan je het ezelsbruggetje gebruiken: zo oud als het kind zoveel kinderen worden er uitgenodigd.

Het uitpakken van de cadeautjes

Vaak gaat het geven en uitpakken van de cadeautjes snel; het papier wordt eraf gescheurd en hup alweer naar het volgende cadeautje. De jarige gunt zich geen tijd om het cadeau te bekijken en ook de andere kinderen zien niet wat er gegeven wordt. Er zijn verschillende spelletjes te bedenken om op een rustige en daardoor gezelligere manier de cadeautjes uit te pakken. De jarige gaat even weg, terwijl de gasten hun cadeautjes in de kamer verstoppen. De jarige komt terug en mag nu één voor één de cadeautjes gaan zoeken. De gasten mogen natuurlijk helpen met het geven van aanwijzingen door koud/warm te noemen. Als de jarige een cadeautje vindt, mag hij/zij het direct uitpakken.

Spelletjes op het feestje

Maak een lijstje met alle spelletjes die je gaat spelen en wat je daarvoor nodig hebt. Schrijf meer spelletjes op dan je denkt te gaan doen: niet iedereen vindt elk spelletje even leuk en niet ieder spelletje duurt even lang. De jarige hoeft niet alle spelletjes te kennen, dit maakt het voor diegene ook spannend en verrassend. Doe er ook enkele spelletjes tussen waarbij je geen attributen nodig hebt, eindig altijd met iets rustigs.

Maak het jezelf niet moeilijk

 • las een rustig spelletje in als de boel uit de hand dreigt te lopen. Een spelletje waar de kinderen zichtbaar van genieten, mag best langer duren. Een spel wat de kinderen beslist niet boeit of zelfs verveelt kun je beter afbreken;
 • Als een kind voortdurend het spel verstoort haal het dan uit de groep en laat het bijvoorbeeld een klusje doen;
 • Zorg ervoor dat de pauzes tussen de activiteiten niet te lang duren, want kinderen vervelen zich snel;
 • Wees voorzichtig met spelletjes waarbij kinderen 'af' zijn, omdat sommige kinderen kwaad of vervelend kunnen worden. Geef ze een taak als ze af zijn, bijvoorbeeld met een instrument verder spelen bij de stoelen dans.

Afscheidscadeautjes

Een afscheidscadeautje hoort bij een kinderfeestje. Dit kan je ook goed afstemmen op het thema. Kinderen vinden het ook erg leuk om te krijgen! Er zijn originele cadeautjes te koop, maar je kunt ook zelf iets unieks maken. De jarige vindt het vaak leuk om jou hier al mee te helpen.

Heel veel plezier!

Geen idee wat je moet doen met een kinderfeestje? Of kan je geen spelletjes bedenken? Geen nood! Vraag dan nu de Verjaardagskist aan via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. In deze kist zit alles wat je nodig hebt voor een onvergetelijk kinderfeestje!
Wil je een uitgewerkt (thema)feestje? Vraag een themamapje aan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Dan ontvangt u voor €2,50 een uitgewerkt (thema)feestje.

12 juni 2017

“Hij was altijd zo’n lekker manneke, maar de laatste tijd weet ik vaak niet wat ik met hem aan moet. Bij alles wat hij ‘moet’ roept hij direct: “Nee, wil ik niet”. Op de fiets, een sjaal om, een beker mee en ga zo maar door. Als ik hem dan enigszins dwing, zet hij het op een brullen. In de winkel of op straat schaam ik mij dood. Ik weet mij er geen raad mee en word er zenuwachtig van en dan schiet ik regelmatig uit mijn slof”. – Herkenbaar? Lees dan snel deze tips.

Als je kind vrolijk huppelend met je boodschappen doet of als hij of zij thuis een leuke opmerking maakt, dan geniet je van je eigenwijze peuter. Maar veel tweejarigen zijn niet meer zo meegaand in vergelijking met hun eerste jaar. Ze ontdekken hun eigen ik en zien zichzelf niet meer als een deel van hun ouders. Dat is natuurlijk een geweldig stap in de ontwikkeling: door nee te zeggen of iets ‘selluf’ doen kun jezelf bepalen wat je wilt doen. Ze worden nu ondeugend omdat ze recht tegen de wensen van de volwassenen ingaan. Dit nee zeggen, ‘selluf’ doen of de eigen gang gaan is niet opzettelijk dwars zitten. De drang om het zelf te doen is sterker dan jou als ouder te gehoorzamen, met name voor peuters is dit het geval.

Thuis heb je wat meer mogelijkheden om de aandacht van het kind op iets anders te richten. Hier heb je ook de mogelijkheid hem/haar even uit te laten razen. In een publieke omgeving is dit vaak moeilijker. Hier ben je meer met jezelf bezig en je peuter te verdedigen tegen de blikken of woorden van mensen om je heen. De drang om te doen wat ze zelf willen is sterker dan te luisteren naar wat de ander wil. De heftige reactie is vaak ook de onmacht: drammen en driftig zijn, zijn middelen om de aandacht naar zich toe te trekken.

Peuters trekken zich niet zoveel aan van wat wel en niet mag en wat ‘fatsoenlijk’ gedrag is. Ze doen gewoon wat ze invalt en houden geen rekening met de anderen. De ene peuter heeft veel meer behoefte om de wil door te zetten dan de andere peuter. Het ene kind is nu eenmaal van nature meer vasthoudend, terwijl een ander snel afgeleid is.

Laat de kinderen oefenen in het zelf doen. Geef je peuter daarom soms zijn/haar zin. Dat kost meer tijd maar het kan heel verrassend zijn waarmee ze komen. Bijvoorbeeld niet de eigen muts op, maar die van hun vader. Laat ze zelf hun jas en schoenen uitdoen, een bord pakken of proberen de ranja in te schenken. Sommige zaken kun je niet aan kinderen overlaten, vooral als het de veiligheid betreft. Ze hebben wel grenzen en duidelijkheid nodig, dat geeft hun houvast en maakt hun zekerder.

Probeer rustig te blijven als je peuter dwars is, zorg voor afleiding, maak een grapje of geef hem/haar meerdere mogelijkheden om uit te kiezen. Bij een flinke driftbui kun je ingrijpen: nu doen we even wat je ouders zeggen. Thuis is het goed om te benoemen dat je peuter best heel boos mag zijn. Zorg er wel voor dat je het altijd weer goed maakt.

Probeer ‘nee’ om te buigen naar iets positiefs: “nee niet doen, zo gaat het kapot. Kijk we geven de bril aan de pop, dan kan hij ook even meekijken.” Probeer een situatie van hard tegen hard te voorkomen, juist dan merkt je peuter dat je er een punt van maakt en wordt het een machtstrijd.

Stel voor jezelf vast wat wel en niet mag. Laat je kind steeds weten wat jouw regels en grenzen zijn. Op deze manier leert je peuter geleidelijk aan te gehoorzamen.

Tot slot: kinderen leren vooral door te horen dat ze iets goed hebben gedaan. Doe dit dus ook vaak, “fijn dat jij mij hebt geholpen met de boodschappen.”

1 juni 2017

Iedere ouder is er wel eens aan toe aan een moment van rust. Even een momentje helemaal voor jezelf, zonder de kinderen erbij. Dus bel de oppas, opa of oma en ga erop uit. Pak even dat momentje voor jezelf.

1. Ga een dagje naar de sauna
In Nijmegen zijn er twee plekken waar je je lekker kan laten verwennen. Hier hoef je aan helemaal niets te denken. Het enige wat je hoeft te doen, is ontspannen en genieten! Je kunt naar het Sanadome Hotel & Spa of naar Sauna & Beauty de Termen in Nijmegen. Bij allebei de locaties kan je naar de sauna, in baden zwemmen en ontspannen door verschillende behandelingen voor beauty of body.

2. Verken de bosrijke omgeving
Nijmegen heeft veel mooie natuur en het is een echte wandelstad. Dus trek je wandelschoenen aan en ga er eens op uit! Er zijn heel veel wandelroutes in en door Nijmegen. Via deze wandelsite kan je aangeven of je een route wil langs natuur, geschiedenis, rivieren of culinaire locaties. Ook kan je aangeven hoe veel kilometer de tocht mag zijn. Dan hoef je alleen nog maar een route te kiezen die je leuk lijkt.

3. Voel de wind in je haren
Is wandelen niks voor jou? Stap dan op de fiets. Verken de omgeving en kom op de mooiste plekken van Nijmegen en omgeving. Via deze site over fietsroutes in Nijmegen kan je zelf een fietstocht kiezen. De afstanden variëren van 25 kilometer tot 250 kilometer. Voor ieder wat wils!

4. Lekker de stad in
Door de dagelijkse sleur is er vaak geen tijd om echt goed voor jezelf te zorgen. Ga daarom de stad in om jezelf eens lekker te verwennen. Ga jij voor luxe douchegel, nieuwe make-up of nieuwe schoenen? Als je er toch bent, kan je gelijk dat jurkje kopen die al zo lang wilt hebben!

Na deze ontspannen dag kan jij er weer helemaal tegenaan!