22 mei 2017

Spelen is voor kinderen van groot belang. Het is niet alleen maar leuk vermaak. Spelen is een ontdekkingsreis en is ontzettend belangrijk voor de ontwikkeling van een kind. Door spel worden namelijk de motoriek, zintuigen, taal, cognitie en sociale omgang gestimuleerd. 
Met spelen wil het kind zelf niets bereiken, het speelt omdat hij of zij het leuk vindt. Natuurlijk kun je een kind wel stimuleren om tot spel te komen en je kunt ideeën aandragen, het spel komt echter vanuit het kind zelf.

In het begin (lees baby’s) zijn kinderen vooral bezig zichzelf en hun eigen mogelijkheden en daarbij gelijk ook hun grenzen te ontdekken. In deze fase spelen zintuigen dan ook een belangrijke rol. Daarna zijn ze al snel bezig met problemen oplossen, met ontleden, met het leggen van verbanden en weer later met rollenspellen. In de eerste jaren maken kinderen verschillende  ontwikkelingen door die ze door middel van spel verwerken.

Spel is een manier om grip te krijgen op de wereld om hen heen. Ze imiteren hun ouders maar verwerken ook gebeurtenissen zoals een bezoek aan de tandarts, een val uit de boom of een brandje bij de buren.  

Speelgoed maakt het spelen wat gemakkelijker maar  kinderen kunnen zich ook heel goed vermaken (spelen) zonder speelgoed. Ze gebruiken hun fantasie en spelen met zand, karton of stukken hout. Het aanbieden van neutrale materialen zoals blokken of stokjes geven kinderen de mogelijkheid hun fantasie ontwikkelen. Dat hebben ze weer nodig om bijvoorbeeld de genoemde rollenspellen te spelen.

Een goed stuk speelgoed nodigt ertoe uit om het te onderzoeken, het te gebruiken en het kind te blijven boeien. Het is met name belangrijk dat het de fantasie van het kind prikkelt. Hoe meer een kind zelf moet invullen, hoe meer het kind gestimuleerd wordt, fantasie is dus het sleutelwoord voor uitdagend speelgoed. Veel modern speelgoed is op het eerste gezicht leuk en verleidt het kind, maar vaak zijn kinderen er erg snel op uitgekeken. Juist omdat dit soort speelgoed regelmatig te weinig veelzijdig is waardoor er alleen op de knopjes gedrukt wordt in plaats van dat er spel uit voort komt. 

Maar  eerlijk is eerlijk: kinderen kiezen zelf meestal niet voor het beste speelgoed. Ze kijken naar kleur, verpakking, beweging, licht en geluiden. Over het algemeen moet dat het liefst zo fel en opvallend mogelijk zijn. Maar dit is dus absoluut geen garantie voor de hoeveelhied plezier een kind aan dit speelgoed beleeft.

Goed speelgoed

Speelgoed dat kinderen uitdaagt tot fantasiespel bevat een bepaalde mate van vrijheid; het kan nog alles worden. Het is de ene keer een boot en een andere keer een konijn. Dit zijn materialen uit de omgeving zoals keukengerei, een bak oude kranten en tijdschriften, lege shampooflessen, doeken, sponsjes en borstels maar ook houten blokken. Suggesties voor speelgoed dat in het algemeen lange tijd leuk blijft:

 • Een bal
 • Een speelkeukentje of -huisje
 • Blokken
 • Grote bouwstenen die je op elkaar kunt klemmen
 • Klei, zand en water
 • Een zachte pop
 • Muziekinstrumenten
 • Verkleedspullen
 • Treinbaan of auto’s
 • Krijtjes of potloden
18 mei 2017

Kom mee naar buiten, allemaal... En dan gaan we lekker spelen! Buitenspeelgoed kan prijzig zijn maar hieronder staat er voor elke portemonnee wel iets tussen. Buitenspeelgoed gaat vaak jaren mee dus is het een investering voor de lange termijn. Én buitenspeelgoed kies je natuurlijk met het hele gezin. Succes met de keuze en veel speelplezier!

1. De schildpad zandbak - Kinderen vinden het geweldig om lekker in het zand te spelen en taartjes te bakken. Met deze schildpad zandbak heeft je kleintje lekker de ruimte, hij ziet er leuk uit in de tuin en je hoeft je geen zorgen te maken om de kat van de buren want je kunt hem makkelijk afsluiten. 
Zandbak - Schildpad 

2. De reuzeglijbaan - Wil je een echte speeltuin maken van je tuin? Dan moet er natuurlijk een echte glijbaan in. Deze reuzenglijbaan is 180 cm lang en heeft hoge ronde zijkanten en ingebouwde handvaten. De extra brede traptreden zorgen voor veiligheid. Na de zomer kun je hem eenvoudig inklappen en opbergen. 
Reuze Glijbaan

3. Skippy dier - Ken je de ouderwetse skippybal nog? Nu zijn er er ook skippy dieren verkrijgbaar. Deze vrolijke koe is niet alleen leuk om mee te spelen, het geeft ook nog een leuke vrolijke noot aan je tuin. 
Skippy Koe - Skippy Dier

4. Watertafel - Spelen met zand en water, geen kind die er niet blij van wordt. Deze piraten-watertafel heeft een haai die water spuit, een echt waterkanon, een anker dat je kunt ophalen en een fontein waarmee je water kunt pompen. Gegarandeerd uren speelplezier op een zonnige dag.
Piraten Zand/ Water Tafel

5. Speelhuis -  Het is even een aanschaf, maar dan heb je ook wat. Dit leuke speelhuisje heeft hekjes, ramen, luikjes, bloembakken, een barbecue en een echte bel. Het huisje is 148 cm hoog en heeft ook nog een echte brievenbus in de deur. 
Speelhuis 

6. Stoepkrijt - Het lijkt zo simpel, en dat is het ook. Lekker creatief bezig zijn op de stoep. Teken hele huizen, hinkelpaden of autobanen. Ook de wat grotere kinderen kunnen altijd wel wat stoepkrijt gebruiken.
Stoepkrijt

7. Waterpistool - Veel kinderen zijn fan van Brandweerman Sam en daarom erg blij met dit waterpistool. Niet alleen om water mee te spuiten maar om Brandweerman Sam na te doen.
Brandweerman Sam Waterpistool

8. Tuingereedschap - Wat vinden kinderen het leukst? Hun ouders nadoen! Met deze set kindertuingereedschap kunnen ze volop mee aan de slag in de tuin. De set bestaat uit een kruiwagen, schep, hark en tuinhandschoenen. Niet van echt te onderscheiden, alleen een stuk lichter en kleiner.
Speelgoed Tuingereedschap

9. Blikkengooien - Spelletjes zijn altijd leuk. Ouderwets ballengooien is bij veel kinderen een favoriet. Deze set bevat tien blikken en drie werpzakjes. Je kunt extra punten scoren met de diverse blikjes. Niet alleen leuk als buitenspeelgoed maar ook prima binnen te gebruiken op een regenachtige dag.
Blikgooien Werpspel

10. Verkeerslicht - Helemaal leuk zo’n echt verkeerslicht. Teken met stoepkrijt een zebrapad en een weg op de stoep en zet er een verkeerslicht bij. Hartstikke leuk en leerzaam. Hij werkt automatisch of je kunt hem voorprogrammeren.
Verkeerslicht

15 mei 2017

Kleine kinderen groeien snel en hebben daar ook voedingstoffen voor nodig.

Voor baby’s geldt: Je kindje bepaalt zelf hoe vaak en hoeveel hij wil drinken. Het maakt daarbij niet uit of je borstvoeding geeft of de fles: de principes zijn hetzelfde. Als je kindje goed groeit, ongeveer zes natte luiers per dag heeft en levendig is, weet je dat hij genoeg binnenkrijgt.

Is jouw kind toe aan z'n eerste hapjes? Kleine oefenhapjes kun je geven vanaf vier maanden. Begin er niet eerder mee. Vanaf zes maanden heeft je kind vaste voeding nodig naast borstvoeding of flesvoeding. Het wennen aan vaste voeding gaat stapje voor stapje. Deze eerste (oefen)hapjes komen nog niet in de plaats van borstvoeding of flesvoeding. Met het geven van oefenhapjes ga je door tot je kindje 8 maanden is. Vanaf acht maanden vervang je vervolgens langzaamaan de borstvoeding of flesvoeding voor echte maaltijden.

En wat kun je geven? Eigenlijk alles wat jij ook neemt. Er is wel een aantal producten die je beter niet kunt geven, zoals honing, rauw vlees en rauwe vis, en producten die te zout zijn. Rond zijn eerste verjaardag eet je kindje met de pot mee. 

Goed eten draait niet alleen om wat je kind eet maar ook om de eetopvoeding. Ook al is je baby nog klein als hij met de eerste hapjes begint, de eetopvoeding begint nu al. Heldere afspraken maken met je partner geeft je kind duidelijkheid en houvast.

 • Hou als standard regel aan dat je als ouder bepaalt wat en wanneer je kind eet en je kind hoeveel het eet.
 • Maak van eten een gezellig samen moment, zonder tv, tablet of telefoon.

Voor meer informatie kijk ook eens op:

https://www.groeigids.nl/algemeen/peuter/gezondheid-en-voeding/voeding

https://www.groeigids.nl/algemeen/basisschoolkind/gezondheid-en-voeding/voeding

8 mei 2017

Het is voor alle kinderen fijn om verschillende ervaringen op te doen, zodat ze zich zo breed mogelijk kunnen ontwikkelen. Bied je kind daarom zo veel mogelijk verschillende activiteiten om deze ervaringen op te doen.
Ga erop uit, loop de wijk in en kijk wat je ziet, benoem het en sluit aan bij wat je kind daarbij beleeft. Bij jonge kinderen noem je de dieren en doe je geluiden na, bij oudere kinderen vertel je meer over de dieren en laat je bijvoorbeeld struiken met bessen zien die je wel en niet kunt eten. 

Probeer kinderen ook verschillende materialen te laten voelen, proeven en ruiken. Laat ze spelen met water, met zand, klei, (brood)deeg, scheerschuim of blaadjes van een struik.

Daag kinderen uit om te gaan spelen, zet iets klaar en vooral... speel mee.

Activiteiten hoeven niet groot te zijn. Dansen op muziek, trommelen met je handen op tafel. Gebruik de omgeving en de materialen die voor handen zijn. Maak plezier!