Kinderopvang is groepsopvang. Kinderen die naar een kinderdagverblijf komen, gaan naar een stamgroep. Ze horen bij een groep kinderen. Ze slapen, eten en drinken samen, ze kijken naar elkaar, spelen naast of met elkaar, hebben samen plezier maar soms ook ruzie, troosten en helpen elkaar, enzovoort.

Mireille Aarts, ontwikkelingspsycholoog en beleidsmedewerker bij KION, onderzoekt in opdracht van KION en KINDwijzer dit functioneren van groepen kinderen bij kinderdagverblijven. Ze kijkt naar de contacten tussen de kinderen onderling, naar in hoeverre kinderen samen spelen en bij elkaar betrokken zijn en naar de sfeer in de groep. Verondersteld wordt dat de ervaringen van kinderen in een groep invloed kunnen hebben op hun ontwikkeling. Daarom willen we weten hoe we kinderen zo goed mogelijk kunnen laten profiteren van de groepssituatie in de kinderopvang.

We onderzoeken hoe groepsfunctioneren er in de praktijk uitziet, welke verschillen er te zien zijn tussen groepen en waar deze verschillen mee samenhangen. Denk bijvoorbeeld aan groepsgrootte, leeftijdsopbouw van de groep, groepsruimte en de inrichting ervan, gedrag van pedagogisch medewerkers, enzovoort.

Bij 46 kinderdagverblijven in Nederland zijn video-opnames gemaakt. Student-assistenten van de Radboud Universiteit en de Universiteit van Amsterdam hebben de gemaakte opnames gescoord. Vervolgens zijn de scores geanalyseerd. De resultaten worden gepubliceerd in wetenschappelijke artikelen en in een proefschrift (begin 2017).

Het onderzoek wordt uitgevoerd samen met de Radboud Universiteit Nijmegen (onder andere J.M.A. Riksen-Walraven, hoogleraar Ontwikkelingspsychologie).

Meer weten over dit onderzoek en/of geïnteresseerd in de eerste publicaties van dit onderzoek? Neem contact op met Mireille Aarts: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.