Over onze pedagogische kwaliteit

De afdeling Pedagogiek & Kwaliteit zorgt voor het ontwikkelen, implementeren en het borgen van het pedagogisch beleid en het coachen van de pedagogisch medewerkers. Op deze manier zet het team van beleidsmedewerkers, stafmedewerkers en coaches zich in voor de pedagogische kwaliteit bij KION.

Pedagogisch coaches
Er zijn verschillende pedagogisch coaches bij KION. Er is een coach kindontwikkeling voor de kinderdagverblijven en peutergroepen. En een coach talentontwikkeling voor de buitenschoolse opvang. Elke locatie heeft een vaste pedagogisch coach. 

De coach ondersteunt bij de verbetering van de pedagogische kwaliteit. De coach begeleidt en traint de medewerkers bij het pedagogisch handelen en ondersteunt en adviseert de clustermanager op pedagogisch gebied. Hiernaast implementeert de pedagogisch coach ons pedagogisch beleid naar concrete situaties in de groep en signaleert ontwikkelingen, knel- en verbeterpunten. Ieder jaar voert de pedagogisch coach een pedagogische observatie uit. Met de uitkomsten stellen we een (pedagogisch) doel vast waaraan we dat jaar extra aandacht besteden.


Het KION jaarwerkplan
Het doel en de inzet van de coaching wordt door de clustermanagers aan de hand van het KION jaarwerkplan en het locatieontwikkelplan bepaald en vastgelegd. Hierbij zorgen we ervoor dat iedere pedagogisch medewerker minimaal één keer per jaar wordt gecoacht. De wettelijk verplichte uren voor coachen en het pedagogisch beleid voor KION zijn als volgt berekend:

  • Voor pedagogisch beleid is er in 2024, met onze 166 locaties, wettelijk 8300 uur (per locatie 50 uur) beschikbaar. Deze beleidsuren worden deels ingezet door de pedagogisch coaches (12 uur per locatie per jaar) en de overige uren (38 uur per locatie per jaar) door de staf- en beleidsmedewerkers van afdeling Pedagogiek & Kwaliteit. Zij zetten deze uren in voor de ontwikkeling van KION breed, het pedagogisch beleid en voor de ontwikkeling van hulpmiddelen voor de uitvoering of borging ervan. De implementatie gebeurt op team of individueel niveau.
  • Voor pedagogische coaching is er in 2024, voor de gezamenlijke 648,8 fte, wettelijk 6488 uur beschikbaar. Per fte 10 uur. Bij locaties met Voorschoolse Educatie (VE) wordt dit aangevuld met coachingsuren per locatie, gekoppeld aan het aantal doelgroepkinderen. Dat zijn 664 doelgroepkinderen; wat uitkomt op 6640 uur. Bij elke locatie is op de locatiepagina, in het document 'Ons pedagogisch handelen’, te vinden welke onderwerpen aan bod komen en hoeveel uur hiervoor beschikbaar is. Binnen het team van coaches is ruimte om waar nodig extra uren in te zetten om aan te kunnen sluiten bij de vragen die op dat moment spelen.