KION in de zon banner

KION bestaat 25 jaar en viert dat graag met jou! Daarom nodigen we jou en je gezin graag uit voor het KION in de Zon kinderfestival. Kom op 16 september naar het Openluchttheater in de Goffert en beleef een super gezellig familiefestival met een leuk, interactief en lekker programma voor kinderen van nul tot dertien jaar en hun gezin.

Programma 

Je bent vanaf 10.00 uur van harte welkom. De dag zit bomvol workshops, shows en andere belevenissen. Tussendoor kun je een lekker plekje zoeken om even bij te komen, springen op het KION luchtkussen, heerlijk eten bij een van de foodtrucks en nog veel meer... Op de handige plattegrond zie je precies waar je moet zijn.

Hoofdpodium

Hakim - Hakim op z'n best (2+)

Met Hakim van Sesamstraat is het altijd weer een verrassing waar hij het precies over gaat hebben. Dat het lachen, gieren en brullen wordt voor de peuters en kleuters onder ons staat wel vast. Hakim vertaalt met veel humor de grotemensenproblemen naar de wereld van kinderen en weet zo als geen ander leuke voorstellingen te geven voor de jongsten onder ons.

Theatergroep Fien - Wakker (6+)

Het is nacht en iedereen slaapt. Toch? Oh nee… Achter de gordijnen in een hoog flatgebouw branden bedlampjes. Zonder dat ze het van elkaar weten, liggen alle bewoners wakker. Anton vraagt zich af of de laatste dodo van zichzelf wist dat hij de allerlaatste was, het harige monster is bang voor het meisje dat elke nacht boven hem in bed kruipt, meneer Vink is jarig (hij wordt 107 en is zó blij dat hij er niet van kan slapen) en wie doet daar nou om 2 uur in de nacht de afwas? ‘Wakker!’ is een liedjesvoorstelling van Theatergroep Fien over piekeren en wakkerliggen. Over dromen met je ogen open en zin hebben in de volgende dag.

Anders met Sander (4+)

Beleef een gevarieerde en interactieve show met leuke goocheltrucs, buikspreken, dansen en een spetterende ballonnenfinale. Tussendoor zingt Sander samen met jou leuke en herkenbare meezingliedjes.

Mad Science (6+)

We trakteren je op een knallende show van een ervaren wetenschapper die ervoor zorgt dat je op een spannende en leuke manier een stuk geleerder naar huis gaat.

Tijl Damen (2+)

Aanstekelijke liedjes, live muziek en een grote rol voor het publiek, dat zijn de hoofdingredienten van de twee voorstellingen van Tijl Damen: 'Maestro Muziek' en 'Alle dagen Feest'. Zing, spring, dans, stamp, klap, acteer en maak zelf muziek met Tijl. De kindervoorstellingen zijn een echt meedoefeest: je verveelt je geen moment!

Kinderdisco

Zin om te dansen? Gooi je heupen los onder leiding van kinder-dj Dennis. Hij zorgt voor een leuke en interactieve disco met muziek voor alle leeftijden. Lekker voetjes van de vloer!

Kik en Kaat

Natuurlijk komen Kik & Kaat ook langs. Samen met jou zullen zij het KION clublied zingen. Ken jij het al uit je hoofd? Ook kun je ze treffen op het festivalterrein, daar lopen ze rond voor high fives en selfies.

Confidans

Tijdens een de dansvoorstelling van Confidans kun je kijken naar een cool optreden van professionele dansers. We denken dat je niet stil kunt blijven zitten en daarom mag je na het optreden op het hoofdpodium meedoen aan de workshops die zij geven op het podium op het voorterrein.

Schuim, Tuin en Knutselterras

Boven bij het hoofdpodium kun je knutselen. Ben je nog geen 4 jaar dan kun je hier je zintuigen prikkelen in de ‘Schuim Tuin’, kijk uit! Kliederen en smeren moet! Ben je 5 jaar of ouder dan kun je terecht bij het knutselterras waar je je eigen geluksteen kunt maken met daarbij een bakje om hem in te bewaren. Kun je niet zo lang wachten met knutselen dan hebben we nu alvast een kleurplaat die je kunt printen en kleuren.

Minipodium

DrumTastic (5+)

DrumTastic is een swingende drumwork-out op een grote skippybal. Je drumt op de bal en maakt daarbij allerlei dansbewegingen. De workshop start op basisniveau, zodat hij goed te volgen is. Als je dit onder knie hebt, komen er weer extra oefeningen bij. Muziek maken en dansen tegelijk!

Dag Eigenwijsje (1-6 jaar)

Dag Eigenwijsje is een meezingboek voor eigenwijsjes tot 6 jaar. Aan de hand van dit boek geven Ilse en Daniëlle drie voorstellingen geven tijdens het kinderfestival waarin ze samen met jou liedjes zingen uit het boek.
In het boek staan de teksten van elf vrolijke kinderliedjes. Kinderen herkennen in de liedjes alledaagse activiteiten als samen spelen, eten, slapen, verdriet en fantaseren. Door deze activiteiten even uit te vergroten, maken Ilse en Daniëlle er een bijzonder moment van. 

Ansje Pansje - Muziek op Schoot

Ans zingt bekende en nieuwe dreumes- en peuterliedjes. Zing en beweeg mee of luister naar de show met het thema: Zon, maan, feest. Leuk voor kinderen van zes maanden tot ongeveer vier jaar.

Confidans

Lekker dansen op de allernieuwste beats, net als in een videoclip. Het is leuk om te doen en dansen is gezond! Na een kort dansoptreden van Confidans op het hoofdpodium mag je meedoen tijdens de dansworkshop. Dans volgens de laatste hiphoptrends en moves.

Radboud Space Experience (3+)

Hoe ontstaan planeten? Wat is een sterrenbeeld? En wat is een zwart gat? De sterrenkundigen van de Radboud Universiteit leggen het je graag uit bij de Space Experience! Aan de hand van demonstraties leer je hoe zwaartekracht werkt en hoe planeten ontstaan. Bezoek ook het mobiele planetarium om een spectaculaire reis te maken door het heelal. 

Polega koor - (kinder)liedjes

Een Nijmeegs vrouwenkoor waarvan elf van de dertien vrouwen werk(t)en bij KION. Speciaal voor het kinderfestival KION in de Zon hebben zij een bijzonder repertoire, leuk voor zowel kinderen als volwassenen, met percussionist. Onder de enthousiaste leiding van Johnny Rahaket maken zij óók van dit optreden een klein feestje!

Bosrand

Silent disco

Dans lekker mee op de vrolijke en aansprekende muziek tijdens de SilentKidsDisco. Bij silent disco krijg je een draadloze koptelefoon op je hoofd en luister en dans je mee op de leukste hits van een ervaren kinder-dj. Pak een koptelefoon en ga uit je dak!

All Aboard - Kijkdoos met een verhaal (4+)

Zodra je in het schip aankomt, wenst Captain Tastrofe je een veilig en behouden vaart. De patrijspoorten van het gangboord gaan open en de dixieland-muziek zwelt aan. In de danszaal zwiert een stel rond en al snel valt de nacht. De muziek sterft uit en een prachtige maan staat hoog aan de hemel. De motor van hetschip geeft een aangenaam vertrouwd geluid en als de zon opkomt, varen we over de eindeloze oceaan. Totdat donkere wolken zich boven ons samenpakken, de wind begint te gieren en de bliksem vlak naast ons inslaat. Alle alarmbellen gaan af, we zinken, paniek aan boord. De onderwaterwereld opent zich: lichtjes, lichtgevende vissen, een schat…

All Aboard is Nederlands grootste mobiele kijkdoos, die wordt opgebouwd in een theaterwagen, waar alle theatrale hulpmiddelen worden ingezet. Geluid, licht en special effects maken All Aboard een belevenis voor iedereen. Een beetje nieuwsgierigheid is eigenlijk de enige eigenschap die je nodig hebt.

Glittertatoo's en schminken

Zachtjes kriebelt het penseel over je snoetje. Niet bewegen en sluit je ogen maar. Nog even en je bent voor een dag iemand anders. Een stoere tijger of een mooie vlinder. Alles wat je maar kunt bedenken, kun je zijn vandaag. Grom als een tijger, fladder als een vlinder. Nog even wat glitters erbij en doe je ogen maar open!  Dranneke kindergrime is gespecialiseerd in het schminken van kinderen.

Testlab on Toer

Wie vind het nu niet leuk om te experimenteren? Als een echte professor mag je bij Testlab on toer onder begeleiding een experiment doen. Maak je eigen badzout of slijm. Je mag je eigen creatie mee naar huis nemen.

Virtual Reality

Met een VR bril kom je in een gesimuleerde een omgeving, zo lijkt het of je op een heel andere plek bent! Voor iedereen zijn er prachtige en bijzondere of juist spannende VR-ervaringen om van te genieten. Niet alleen waan je jezelf in een andere wereld, ook kun je interacteren waardoor de beleving heel realistisch is. Belevenissen die je kunt ervaren zijn onder andere op safari met olifanten en giraffen, de onderwaterwereld verkennen, zwemmen met dolfijnen en allerlei behendigheidsspellen. Deze virtual reality activiteit wordt verzorgd door EnjoyVR, gevestigd in hartje Nijmegen.

Schilderworkshop

In iedereen zit een kunstenaar. Het thema van deze schilderworkshop is ‘Familie-expres-zo’. Met oliepastels en ecoline gaan de kinderen een portret maken van een familielid op een kunstzinnige en expressionistische manier. Ze krijgen uitleg en allerlei tips over hoe ze te werk kunnen gaan. Na afloop mogen de kunstwerken op een stevig (gekleurd) papier bevestigd mee naar huis genomen worden.

Speelweide 

DJ-workshop in de dj-bus (7+)

In de bus staat voor iedereen een eigen dj-set klaar. Als dj in de dop leer je tijdens een workshop de basic skills van het dj’en. Leer over de knoppen van de dj-set en scratch, mix en beatmatch. In een spetterende finale draaien een aantal talenten op de speakers in de bus. De hele bus kan meegenieten en er mag natuurlijk gedanst worden! Wie zorgt voor het grootste feest?

Hoelahoep

Kom in beweging met Marieke tijdens de workshop van La Hoop. Je hoeft nog niet te kunnen hoelahoepen om mee te doen, dat leer je hier. Gezellig met zijn allen al hoelahoepend dansen op fijne muziek!

Megabellenblaas

Beleef magische momenten tijdens de interactieve bellenblaasshow van Bubbledutch. Nadat je hebt kunt kijken hoe de kunstenaars het doen, kun je zelf aan de gang. Samen maak je de állergrootste bubbles die je ziet opstijgen van het festivalterrein. Een leuke belevenis voor iedereen.

Aerial Art

Aerial Art wordt ook wel luchtacrobatiek genoemd. Klim in lange doeken en wikkel op verschillende manieren je lichaam erin, zodat je kunt staan, hangen en gecontroleerd kan ‘vallen’. Tijdens deze workshop maak je gebruik van je hele lichaam, je wordt er supersterk en lenig van.

KUNST en Vliegwerk

Het demoteam van KUNST en Vliegwerk zorgt voor een komische act met spectaculaire sprongen. Voor jong en oud een plezier om naar te kijken. Na de demonstratie is er een vrije inloop, waarbij je zelf kunt vliegen, rollen en springen met het team.

Mini-dierendraaimolen (2-6 jaar)

De Dieromdom is een tot draaimolen omgebouwde bakfiets. Terwijl de vrolijk geklede circusknecht (Johan) de pedalen rondtrapt om de molen te laten draaien, speelt hij accordeon en zingt hij kinderliedjes. Op het molentje kunnen kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar op de rug van een paardje, een zwaan, een struisvogel of een olifantje ronddraaien en wegdromen.

Grand piano (3+)

De Grand Piano is nogal een grote piano maar niet in de vorm die je gewend bent. De toetsen zijn vierkant en zo groot dat je erop kunt lopen. De interactieve Grand Piano is een muzikaal klimtoestel dat geschikt is voor kinderen en volwassenen. Op de dertien bewegende toetsen (één octaaf) kun je lopen en springen. De Grand Piano daagt uit en verrast. Klim er op, bespeel hem en heb plezier. 

Circusworkshop

Tijdens de circusworskhop kun je naar hartelust, onder begeleiding, allerlei circusactiviteiten uitproberen. Je kunt heel veel doen: jongleren met ballen of doekjes, diaboloën, acrobatiek, bordje draaien, flowersticks, koordlopen en rijden op één- en anderwieligen. Op een echt pistekleed krijg je uitleg van een circusdocent en laat hij regelmatig zien wat er allemaal gebeurt in een circus.

Sprookjesbos

Voorlezen uit 'De taarten van Glansrijk'

Raoul Trentelman, de bedenker en schrijver van Glansje, gaat verkleed als koning en vader van Glansje voorlezen uit een van de sprookjes van Glansje; ‘De taarten van Glansrijk’. Met de sprookjes van Glansje leert een kind spelenderwijs over het behoud van een gezond gebit. De spannende sprookjes gaan daarnaast over moed, samenwerken en oplossingen bedenken. Altijd vanuit de ‘sprookjeswereld’ (beleving) van het kind. 

Peuter-, kleuter- en kinderyoga

Peuter- en kleuteryoga is een vorm van kinderyoga waarbij de peuter samen met een ouder de oefeningen doet. Peuters zijn echte ontdekkers. Ze zijn volop in ontwikkeling. Peuter- en kleuteryoga is dan ook bedoeld om deze ontwikkeling positief te begeleiden. Naast beweging wordt ook het voorstellingsvermogen en concentratievermogen uitgedaagd. Allemaal in een ontspannen sfeer in het sprookjesbos. Bij de peuter- en kleuterlessen worden de oefeningen iets vaker herhaald dan bij kinderyoga. Zo ben je samen in beweging en ben je aandachtig bezig met zang, ademhaling, massage en spel. Peuteryoga draagt bij aan de ontwikkeling van de motoriek, ademhaling en bewustwording van het eigen lijf. Er zijn tijdens deze workshops maar een beperkt aantal plaatsen beschikbaar dus wees er op tijd bij!

Foodtrucks

De Rode ComCommer verzorgt vanuit een oude brandweerwagen vegetarische en biologische hapjes. Gerechten die er mooi uitzien, maar vooral ook erg lekker zijn! Groenten van de biologische tuinderij hebben de hoofdrol, met kleuren en geuren als vanzelfsprekende medespelers.

Crêpes Nomades serveert Franse crêpes en wafels die ‘a la minute’ voor je worden gebakken. De dunne pannenkoekjes kun je zoet beleggen met suiker of Nutella, maar je kunt ook kiezen voor een “crêpe compléte”, bijvoorbeeld met jambon de Paris, zalm of geitenkaas met honing. Ook vegetariërs kunnen hier prima terecht. Probeer vooral ook de Lolly Wafel, een heerlijke wafel op een stokje, die wordt geserveerd met poedersuiker of gedipt in chocolade en slagroom.

In de Bollyfoods foodtruck vind je Mathew uit India. Hij heeft een passie voor eten en koken en maakt zijn eigen kruidenmasala's. Zijn missie is om de kleurrijke en volle smaken van de Indiase keuken over te brengen in de vorm van traditionele maaltijden èn fusiongerechten.

Voor de oudere gezinsleden is er de swingende mobiele espressobar Rock a Coffee met de lekkerste koffies en zoetigheden, geserveerd in jaren vijftig/rockabillystijl. Met één blik op de vintage caravan, Trippin’ Billy genaamd, waan je je direct in de fifties.

Lekkere en knapperige biologische aardappelfrietjes van Friet op Wielen. De frietjes worden ter plekke gebakken in zonnebloemolie uit Frankrijk, vanuit een frietfiets. Dit is pure zonnebloemolie dus het is perfect voor mensen die geen gluten mogen hebben. Door de zonnebloemolie krijg je krokante frieten die iedereen lekker vindt. Natuurlijk kun je ook een frietje mayo of frietje ketchup bestellen.

Ook is er een heuse limonadefontein! Dus mocht je van al het spelen en ontdekken dorst hebben gekregen, kom dan naar de Speelweide om een glaasje te drinken.

Menu's Foodtrucks

Festivalmarkt

 • LabelM met prachtige en unieke zelfgemaakte kinderkleding. 
 • Boekenkraam met kinderprentenboeken.
 • Dag Eigenwijsje: een meezingboek met CD voor Eigenwijsjes tot 6 jaar. Het boek is rijkelijk geïllustreerd met gedetailleerde tekeningen en natuurlijk vind je er de teksten van de liedjes. In de liedjes zijn alledaagse activiteiten te herkennen zoals: samen spelen, eten, slapen verdriet en fantaseren.
 • Atelier Meer2 maakt producten van oude festivalbanners met mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Ze hebben tassen, schorten, slabbetjes, wijntasjes, opbergers en andere producten. Elk product is uniek omdat het materiaal steeds anders is.
 • Etsy, Marleen Mors, maakt zelf unieke duurzame kussens en poppen. Een persoonlijk cadeau voor jezelf of een ander.
 • Loele van den Bergh, Oma Loele haakt zelf allerlei soorten knuffels want zij vindt dat iedereen een knuffel verdient.
 • Rups Design met kinderlampen en kinderbehang. Waan je in een andere wereld met het behang van Rups Design, bijvoorbeeld aan zee, in het bos of klein als een insect tussen het gras. De Kameleon kinderlampen zijn ouderwets stevige lampen, waarvan je eenvoudig kleurtjes kunt wisselen doormiddel van de meegeleverde gekleurde plexiglas plaatjes.
 • Mondzorg voor Kids biedt allerlei proefjes en testjes op tandengebied: test je kennis over mondzorg; doe mee met een prijsvraag en win leuke prijzen. Maak kennis met Prinses Glansje en haar stralende glimlach. Leer poetsen met Sjaak de poetsdraak en tot slot is er voor iedereen een leuke attentie.
 • Blixem, cadeauwinkel staat bekend om het verantwoorde speelgoed, grappige hebbedingetjes, opvallende kraamcadeaus en meer. Op het festival vind je een selectie van het vrolijke en originele assortiment. Bij BliXem doen mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt onder professionele begeleiding werkervaring op ter voorbereiding op regulier werk, als opleidingsstage, of als arbeidsmatige dagbesteding.  
 • Stoomgroep de Goffert, drie generaties zijn opgegroeid met Het Gofferttreintje. Van 1971 tot 2012 bracht een treintje elk weekend jong en oud samen op heerlijke ritjes. Met uw bijdrage kan Stoomgroep de Goffert de stoomtrein weer laten rijden, en véél duurzamer dan vroeger. Leuk, leerzaam en zó Nimweegs!
 • Alles Pluis met zelfgehaakte knuffels.
 • Lo-La snoeperij & kindercafe met heel veel lekkers; prachtige lolies, oud hollandse snoep, candy-shakes en nog veel meer lekkers. 
 • HebbesHebbes heeft unieke en handgemaakte kraamcadeaus, naamslingers van vilt en zeil, vrolijke luierpakjes en pyjama's en prachtige leren tassen.
 • Captain Tee maakt T-shirts, jurkjes, shorts en broeken voor kinderen die iets anders willen. Elk kledingstuk is handgemaakt met passie en liefde. Je kan zelf de stoffen kiezen uit het aangeboden assortiment. Wil je bijvoorbeeld een T-shirt? Dat kan uit één soort stof, of een andere kleur voor de mouwen of twee verschillende mouwen of elk deel van het T-shirt een andere stof, alles is mogelijk. Jij bent tenslotte de Captain of your Tee!

 • Holy Cow verkoopt kleurrijke, bijzondere, handgemaakte producten uit India zoals houten stempels, tassen gemaakt van gerecycled materiaal, gehaakte fleurige sjaals, vrolijke deurknopjes, handgemaakte zeepjes en linten voor in het haar.
 • Tilly’s kinderfeestjes: hier kun je allerlei ideeën opdoen om thuis een kinderfeestje te organiseren. Er liggen allerlei themamappen vol met inspiratie om elk feestje tot een succes te maken. Tips voor uitnodigingen, traktaties, actieve en rustige spelletjes, maar ook hoe je de ruimte kunt versieren. Met onder andere thema’s als piraten, prinsessen, heksen, tovenaars, kabouters, circus en spionnen. Tilly biedt ook een groot aanbod van mooie tweedehands kinder-(feest)boeken.
 • Bij de kraam van Marian vind je leuke kinderkleding en kraamcadeaus. Marian heeft van haar hobby haar werk gemaakt: stoffen uitzoeken en daar iets van naaien. Ook maakt ze leuke Ibiza-style vlaggen. Deze maken je feest helemaal uniek! ‘Mijn eerste boek’ is een zintuiglijk, educatief stoffen boek voor baby en peuter om te leren en te spelen.

Praktische informatie

Datum en tijd
Zondag 16 september van 10.00 tot 18.00 uur. Toegang is gratis

Locatie
Openluchttheater De Goffert in Nijmegen.

Vervoer
We adviseren om op de fiets naar het festival te komen, er zijn verschillende fietsenstallingen beschikbaar om je fiets te stallen. Kom je toch met de auto dan kun je deze parkeren aan de Steinweg of de Slotemaker de Bruïneweg.

Plattegrond en programma
Bij binnenkomst ontvang je een festivalflyer met plattegrond van het terrein en het programma. Daarnaast ontvang je een armbandje voor de kinderen om adresgegevens en een telefoonnummer op te noteren voor het geval jullie elkaar even uit het oog verliezen.

Pinnen en contant
Je kunt pinnen of contact betalen bij de bar en foodtrucks, op de festivalmarkt is het alleen mogelijk om contant te betalen.

Sanitair
Er zijn voldoende gratis toiletten aanwezig op het festival. Ook zijn er mindervaliden-toiletten en verschoningsplekken aanwezig.

EHBO
Er is een EHBO-post aanwezig en medisch hulpverleners lopen rond.

Facebook
Voor het kinderfestival KION in de Zon is een evenement aangemaakt op Facebook. Wil je tot 16 september op de hoogte gehouden worden van het laatste nieuws rondom het festival? Geef dan op Facebook aan dat je gaat of geïnteresseerd bent en ontvang de laatste updates.