Voorbereiding op de eerste schooldag

Uitleggen wat er gaat gebeuren

Het is goed om je kind voor te bereiden op zijn eerste schooldag. Leg hem bijvoorbeeld uit wat hij op school gaat doen, wat hij kan verwachten. Breng het positief: “Je mág naar school!” Maak er tegelijkertijd ook niet te veel drukte over. Als je de spanning te hoog opvoert, kan hij wel eens tegen de eerste schooldag gaan opzien. En dat is nergens voor nodig.

Als hij oudere broertjes of zusjes heeft, leg hem dan duidelijk uit dat die niet bij hem in de klas zullen zitten.

Fiets of loop samen een aantal keren naar de school zodat je kind de route leert kennen. Doe dit niet te lang van te voren. Peuters hebben nog geen tijdsbesef en kunnen nog niet overzien wanneer het echt gaat beginnen. Het is dan lastig uit te leggen dat ze nog moeten wachten.

Als je kind ook naar de bso gaat, is het goed dit tijdig aan het kind uit te leggen en hier samen een kijkje te gaan nemen.

De eerste schooldag

Meenemen

Geef je kleuter een schooltas (rugtas) mee met iets te eten (koek of fruit), drinken, reservekleding en misschien een zakdoekje of knuffeltje als je kindje daar behoefte aan heeft. Houd er bij de keuze van eten en drinken rekening mee dat hij de verpakking zelf kan openmaken. Snoep meegeven is op de meeste scholen niet de bedoeling. Een stukje fruit is lekker én gezond.
Als je kind gaat overblijven, zorg dan ook voor een goed gevulde lunchtrommel.