Het is niet alleen goed voor de gezondheid en onze kinderen. Hier in huis is buitenspelen vaak ook de redder in nood! Drie kinderen in je huis die elkaar in de weg zitten, zich vervelen of de tent afbreken. De oplossing is hier simpel. Buitenspelen! Wanneer we ze vrijlaten, alleen al in de achtertuin, zitten ze elkaar een stuk minder in de weg en verzinnen ze ineens van alles om te doen. Het geeft ze zichtbaar meer lucht.

Spelen in de zon, de regen, de sneeuw. Samen schommelen. Miertjes, spinnetjes, slakjes en de geliefde Vuurwants verzorgen. Klimmen, klauteren, waashalzen. Stoepkrijten, steppen, skeeleren. Rommelen in water en zand, met steentjes en takjes. Samen een potje voetballen, picknicken in het gras of oneindig veel zand ijsjes eten!

Als we buiten zijn is iedereen blij en (meestal) gelukkig.

Gek eigenlijk dat het in deze tijd helemaal niet meer zo vanzelfsprekend is dat kinderen veel buiten spelen. In mijn kindertijd deden we niet anders. Ik speelde altijd buiten en heb daar dan ook de meeste en leukste herinneringen aan. Van spelletjes met vriendjes tot parfum maken van bloemen tot kattenkwaad uithalen. Ik was altijd buiten te vinden.

Ik vraag me af hoe het komt dat dit nu zoveel minder is. Is het gemakzucht? Vinden we het gedoe om met onze kinderen naar buiten te gaan? Of vinden we het spannend om ze alleen te laten gaan? Dat struinen door de wijk wat we als kind deden, daar is het misschien ook de tijd niet meer voor. Of hebben onze kinderen er veel minder zin in, maar hoe zou dat dan komen?

Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat mijn kinderen buiten een beetje extra gelukkig worden. Dat flinke regen en wind, zeg maar gerust storm, mijn oudste dochter doet gillen van geluk. Dat onze zoon zich hier dan aan optrekt en leert los te laten en te genieten. Dat onze kleine dame op datzelfde moment zichtbaar geniet. En ik? Ik voel hoe ik dan in het moment kan zijn, bijna als kind, met de regen op mijn neus.

Toch ligt mijn voorkeur voornamelijk bij droog en zonnig haha. Met af en toe een korte, flinke, onstuimige bui.

Gun het jezelf en je kinderen. Ga naar buiten, naar een plek waar je op de rand van de zandbak kunt zitten, terwijl je zandijsjes eet.

Wist je dat…

 • kinderen die in een groene omgeving wonen minder vaak bij de huisarts komen, dan kinderen uit een minder groene omgeving?
 • kinderen beter eten en slapen als ze regelmatig buitenspelen?
 • het speelgedrag van kinderen in de natuur gevarieerder en creatiever is dan binnen?
 • buitenspelen voor een sterk gebit en sterke botten zorgt door de vitamine D die je aanmaakt door zonlicht?
 • buitenspelen een kind sterker en socialer maakt?
 • buitenspelen overgewicht kan voorkomen en het stressniveau verlaagd?
 • bij schoolkinderen buitenspelen de leerprestaties en de cognitieve ontwikkeling verhoogt?
 • vooral kinderen die slecht stil kunnen zitten er baat bij hebben om echt even flink buiten uit te razen? Dit geldt trouwens ook voor zeer jonge kinderen.
 • het goed is als kinderen per dag zeker een uur in de buitenlucht zijn?

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Terwijl we heerlijk genieten van de lente, voel ik langzaam de zomer dichterbij komen. We genieten van de zon, we praten over zomervakantieplannen, het opblaasbadje heeft al in de tuin gestaan en de huidjes van mijn kinderen ruiken heerlijk naar zonnebrand!

ZON! We verzamelen ons massaal in de speeltuin, langs het water, in het park, in de achtertuin of voor een tochtje op de fiets. De zon streelt onze huid, we hebben een lach op ons gezicht, we zijn blij. Serieus het is echt een groot verschil tussen lente/zomer en herfst/winter! Als tiener deelde ik flyers uit in de stad, in de winter was dat een aaneenschakeling van boze gezichten. In de lente en zomer pakte de meeste mensen mijn flyer met een glimlach aan.

Anyway, we zijn dus meer met onze velletjes in de zon en dat betekent dat we ons weer in moeten gaan smeren. Ik heb ondertussen geleerd dat zonnebrandcrème, een goede antirimpel crème is dus smeer ik mijn gezicht hier dagelijks mee in. Alles voor die jeugdige blik!

Bij mijn kinderen doe ik dat niet, maar wanneer begin ik daar dan mee? Doe ik dit pas als ze de hele middag in de speeltuin spelen en de zon vol op hun kwetsbare huid staat? Ik merk dat het me ieder jaar weer overvalt. Plots is het een zonovergoten mooie dag en heb ik nog geen zonnebrand in huis of in mijn tas. En dan zit mijn zoon ‘s avonds met rode wangetjes aan tafel. Zo warm was het toch nog niet? Nee, maar de zon schijnt al wel fel. Oeps!

Het zonnetje geeft ons de nodige vitamine D en het pigment wat onze huid aanmaakt beschermt ons tegen de zon. De zon maakt ons dus niet alleen blij, hij is ook goed voor ons. Maar we weten ook dat we ons goed moeten beschermen tegen de zon. Het insmeren van je huid en die van je kinderen is ontzettend belangrijk. Het voorkomt o.a. dat je huid sneller verouderd en het helpt je de kans te verkleinen op ziektes als huidkanker op latere leeftijd. Maar hoe zit dat nou precies en waar moeten we opletten als het gaat om het insmeren van onze kinderen?

Allereerst is het verstandig de flessen en tubes zonnebrand van vorig jaar in de prullenbak te gooien. De beschermende werking van de zonnebrand neemt namelijk met de tijd af. Zo zonde om die flessen waar nog in zit weg te gooien. Maar wil je jezelf en je kinderen goed beschermen dan is het verstandig iedere lente een nieuwe fles aan te schaffen. Ook het in de zon laten liggen van de fles kan ervoor zorgen dat de zonnebrand minder goed beschermt, dit versneld namelijk het verouderingsproces. Eigenlijk net als onze velletjes.

En wat blijkt? We smeren met z’n allen structureel te zuinig met onze crèmes. Niet gek, we hebben een hekel aan zo’n dikke, witte, plakkerige laag en dat spul is hartstikke duur! Gelukkig wijst onderzoek uit dat de duurste zonnebrand niet meteen de beste is. Ook een goedkoper merk volstaat. Maar vooral lekker dik smeren dus, pas dan beschermt de zonnebrand zoals hij de huid hoort te beschermen. Onze kinderen zelf zijn doorgaans nooit te zuinig met zonnebrand, lees: kleine witte zonnebrand monsters.

Zonnige smeertips:

 • Begin op tijd met insmeren! De synthetische stoffen in de zonnebrand hebben zo’n 30 minuten nodig om goed in de huid te trekken. Er zijn overigens biologische zonnebrandcrèmes die direct hun werk doen.
 • Ook met kleding aan kun je verbranden. Het is wel zo dat een dikke spijkerbroek minder stralen door laat dan een wit t-shirtje. Is dat t-shirt nat dan is deze bescherming ook weg. UV beschermende kleding is dus voor bijvoorbeeld een dagje strand ideaal.
 • Ook in de schaduw moet je smeren. Een parasol laat bijvoorbeeld toch nog stralen door, waardoor je onopgemerkt toch kunt verbranden in de schaduw.
 • Het is goed om je kind iedere 2 à 3 uur in te smeren. Ook na het zwemmen is het verstandig je kind opnieuw in te smeren. Dit geldt overigens ook als je een “waterproof” zonnebrand gebruikt.
 • Blijf op een goede zomerdag tussen 12:00 en 15:00 zoveel mogelijk met je kinderen uit de zon. Heel saai en onhandig, maar de zon staat nu vanaf zijn hoogste punt op ons te stralen.
 • Pas een beetje op met kleding. Sommige crèmes kunnen lelijke vlekken in kleding achterlaten.
 • Wat hierbij niet helpt, maar het wel een stuk leuker maakt is als je je kind laat helpen. Of nog leuker, jij smeert je kind in en je kind jou. En dan het liefst tegelijk.
 • Vergeet niet de nek en de oren van je kind in te smeren!

Smeren, smeren, smeren dus en niet te zuinig.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Bij de voordeur, de achterdeur, in de gang, de keuken, de woonkamer, de badkamer, de slaapkamer, het washok, op tafel, de trap of op het aanrecht. Waar je ook komt in ons huis, de kans is groot dat je er een aantal stokken en misschien een paar stenen tegenkomt. Ook in broekzakken, jaszakken, schooltassen en in de auto grijp je nooit mis.

Onze zoon heeft er een heuse topsport van gemaakt om zoveel mogelijk stokken te verzamelen. Ook stenen, maar vooral stokken. Dikke stokken, dunne stokken, lange stokken, korte stokken, kleine stokjes, grote stokken… Soms heeft een stok een bijzondere vorm en dan is het een zwaard of een ander wapen… Zijn stokken verzameling heeft het allemaal.

Stokken verzamelt hij uitsluitend voor zichzelf. Afgelopen week kreeg zijn beste vriend er één, dit was een hoge uitzondering. Stenen verzamelt hij vooral voor anderen. Zo krijg ik regelmatig een mooie steen van hem cadeau.

Hij heeft een aantal exemplaren waar hij ook echt waarde aan hecht, maar ik moet zeggen dat ik het grootste deel zonder problemen weg kan moffelen nadat ze ons huis hebben bereikt. De afgelopen tijd verzamel ik de stokken die ik in huis tegen kom bij de achterdeur. Elke keer als ik er langsloop tovert het een glimlach op mijn gezicht. Wat een prachtige verzameling!

Bij de buitenschoolse opvang laten ze hem ook naar hartenlust verzamelen. Ik moet lachen als ik een rugzak vol stokken in mijn handen gedrukt krijg. Heerlijk dat hij hier de ruimte voor krijgt.

Mijn oudste dochter heeft ook wel een periode gehad waarin ik overal stenen vond, maar het is nooit zo uitgebreid geweest als nu met onze zoon. Gek is het niet. Kleuters zijn dol op categoriseren, sorteren en organiseren. En dat maakt het aantrekkelijkheid om een verzameling op te bouwen. Ook de spanning van de jacht speelt een rol, welke mooie stok of steen zal ik vandaag eens vinden?!

Er wordt ook wel gezegd dat de oorsprong van deze verzamelwoede ligt in de prehistorie. Want wat deden wij mensen in de prehistorie om aan de kost te komen? Juist! Jagen en verzamelen. Verzamelen zit diep in onze genen. In het stuk dat ik hier over las werd gezegd dat je niet voor niets zo’n tevreden gevoel hebt na het inruimen van de week boodschappen. En ze hebben gelijk… ik heb inderdaad een heel fijn gevoel wanneer mijn voorraad weer is aangevuld…

Nou, ik ga nog even wat zakken controleren voor ik mijn wasmachine aanzet. En mocht je ooit een paar stokken nodig hebben? Wij hebben er genoeg!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Het is meivakantie! En ondanks dat we eerder nog met sneeuw te maken hadden, kunnen we inmiddels wel zeggen dat de lente is begonnen. De bomen staan in bloei, ’s ochtends word je wakker met fluitende vogels en het zonnetje schijnt steeds vaker. Waar we twee decennia geleden nog zo bruin mogelijk wilden worden van de zon, gaan we nu veel verstandiger om met de zon en zonnebrand. En maar goed ook. Het witte, heerlijk naar hoogzomer ruikende smeersel beschermt ons namelijk tegen de schadelijke straling van de zon. En nog belangrijker: onze kinderen. Een collega van Pedagogiek & Kwaliteit bij KION vertelt waarom het insmeren van kinderen zo belangrijk is én over het zonnebrandbeleid bij KION.

Waarom kinderen insmeren?

Het is belangrijk dat we onze kinderen goed (leren) insmeren. Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Het KWF legt dit als volgt uit: “De huid van volwassenen vernieuwt zich in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt”. Zonbescherming bij kinderen is daarom erg belangrijk.

Wanneer smeer je je kind in?

Het risico op verbranden door de zon is afhankelijk van het type huid, de duur dat je in de zon zit en de zonkracht, oftewel UV-straling. In Nederland varieert de UV-index tussen de 1 (zeer weinig) en 8 (zeer hoog). Te lange blootstelling aan de zon bij een UV-index van 3 of hoger kan al leiden tot een verbrande huid. In de maand april kan al een UV-index 3 voorkomen, denk maar terug aan de prachtige zon overgoten dagen rond Pasen.

Insmeerbeleid kinderopvang

Bij KION houden we de zonkracht daarom als leidraad en smeren we de kinderen in vanaf een UV-Index van 3. Wat de UV-index verwachtingen zijn kun je terugvinden bij het KNMI - Weer en gezondheid of via de weer app op je smartphone. Verder smeren we de kinderen in met zonnebrand factor 30, omdat deze vrijwel net zo goed beschermt als factor 50. Insmeren met factor 50 kan een vals gevoel van veiligheid geven, terwijl je je net zo vaak moet insmeren als bij factor 30.

Uiteraard vermijden we de zon op het warmste moment van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook baby’s smeren we in, maar op warme dagen houden we kinderen tot de leeftijd van 1 jaar volledig uit de zon.  

Wat kun jij als ouder doen?

Smeer je kind aan het begin van de dag in en geef een hoedje en/of zonnebril met UV bescherming mee naar de kinderopvang. Mag je kind niet worden ingesmeerd? Kleding biedt ook bescherming. Zo is UV-kleding altijd beter dan gewone kleding en biedt een droog wit T-shirt een bescherming van SPF 15.