Een nieuw www.kion.nl

Bij KION vinden we goede communicatie met (nieuwe) ouders belangrijk. Dit begint dan ook met een goede website. Deze is daarom in een nieuw en eigentijds jasje gestoken.

Mooier en makkelijker
De nieuwe website heeft een frisse vormgeving met rustige basiskleuren die je ook terugvindt op veel locaties. Door een slimme indeling kunnen (nieuwe) ouders sneller informatie vinden en makkelijker vragen stellen of wijzigingen doorgeven. Uniek is dat je straks ook kunt zoeken op bepaalde kenmerken van een locatie, zoals de ligging, afstand of voorzieningen.

Ook jouw mening telt

Op donderdag 29 februari gaat de nieuwe website live. Deze is met liefde en zorg gemaakt. Zie je iets wat beter kan of heb je een suggestie? Laat het ons weten via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

BRC en KION organiseren gratis thema-avond ‘Geboren ontdekkers’

Kinderen hebben een superkracht: nieuwsgierigheid. Hiermee leren ze zó snel, dat ze ons geregeld versteld doen staan. Ben jij benieuwd hoe dit precies werkt en hoe je jouw kind kunt aanmoedigen om deze nieuwsgierigheid te (blijven) volgen? Meld je dan aan voor de gratis thema-avond ‘Geboren ontdekkers’ op donderdag 11 april om 19.30 uur.

De thema-avond is voor iedereen die geïnteresseerd is in dit onderwerp
We bekijken het leren en ontdekken door nieuwsgierigheid bij kinderen van 0 tot 7 jaar vanuit de wetenschap én de praktijk. Sabine Hunnius van het Baby & Child Research Center (BRC) is expert op het gebied van het babybrein en vertelt over wetenschappelijk onderzoek naar leren en nieuwsgierigheid bij jonge kinderen. Pedagogisch professionals Shirley van Ooijen en Myrna Frissen van KION kinderopvang vertellen aan de hand van praktijkvoorbeelden hoe nieuwsgierigheid, ontdekken en leren binnen de kinderopvang gestimuleerd wordt. En hoe je dit zelf thuis kunt toepassen.

Klik hier om je aan te melden

Datum:                                Donderdag 11 april 2024
Tijd:                                      19.30 - 21.00 uur (inloop met thee en koffie vanaf 19.00 uur)
Locatie:                               Theaterzaal de Klif, Pijlpuntstraat 1, Nijmegen (Noord)
Bereikbaarheid:                  Route Theater de Klif - Pijlpuntstraat 1, 6515 DJ Nijmegen Noord

De thema-avond komt voort uit de samenwerking tussen BRC en KION
Deze samenwerking is gestart in maart 2022. Het BRC verricht wetenschappelijk onderzoek naar de ontwikkeling en het welzijn van baby's en jonge kinderen tot 6 jaar. KION wil hier als grootste kinderopvangorganisatie van Nijmegen en omstreken graag aan bijdragen. Onderling wisselen we kennis en kunde uit. Zo willen we het wetenschappelijk onderzoek meer naar de praktijk brengen, zodat kinderopvanglocaties kunnen inspelen op wetenschappelijke inzichten. Denk bijvoorbeeld aan hoe onderzoek laat zien dat voorlezen, liedjes zingen en actief bezig zijn met taal cruciaal zijn voor de taalverwerving van jongs af aan.

Opening dierenbeweegpad De Wegwijzer Winssen

Peuters van KION De Wegwijzer openen Dierenbeweegpad in Winssen

Stampen als een olifant, trippelen als een muis en springen als een kangoeroe: dat deden de kinderen van KION-kinderopvang en basisschool de Wegwijzer in Winssen gisteren vol overgave. Samen met pedagogisch medewerkers en leerkrachten openden zij het fonkelnieuwe Dierenbeweegpad in Winssen. Na afloop ontvingen alle kinderen een mooie dierensleutelhanger.

Opening dierenbeweegpad website

Het Dierenbeweegpad is een route van ongeveer 1 kilometer, die jonge kinderen samen met hun ouders, verzorgers, opa’s of oma’s kunnen ontdekken. Langs de route zoeken de kinderen naar speciale stoeptegels met afbeeldingen van dieren die hen unieke ‘dierenopdrachten’ geven, zoals stampen als een olifant en kwispelen met een hondenstaart. De route kan lopend of met een loopfietsje of step worden gedaan.

Het team van KION-kinderopvang De Wegwijzer heeft meegewerkt aan de route. Clustermanager bij KION, Selma de Bruijne: "Het Dierenbeweegpad nodigt kinderen uit om op ontdekkingstocht uit te gaan. Lekker in de buitenlucht bewegen wordt zo nog leuker. Ik weet zeker dat de kinderen in Winssen er veel plezier aan gaan beleven. De route start bij ons voor de deur, dus wij gaan er zeker gebruik van maken."

Het Dierenbeweegpad in Winssen is een initiatief van Beuningen Samen in Beweging, Kansrijke start, KION Kinderopvang De Wegwijzer en de gemeente Beuningen. Dit is het tweede Dierenbeweegpad; in september 2023 werd er al een Dierenbeweegpad geopend in Beuningen.

 

Bekijk onze locatie De Wegwijzer

 

 

Pedagogische inrichting in KION huisstijl voor bso Kameleon

Afgelopen week verhuisde bso Kameleon van de Limoslaan naar de Elzenstraat. De nieuwe locatie werd ingericht volgens het pedagogische inrichtingsbeleid van KION. Zodat de kinderen van de bso na de vakantie helemaal op kunnen gaan in de vele rijke speelhoeken. We vragen Malou, inrichtingsadviseur bij KION, wat er komt kijken bij het inrichten van een nieuwe locatie.

Wat is er zo uniek voor de bso locatie aan de Elzenstraat?
Malou: ‘Om te beginnen is het een oud en karakteristiek pand. Dat zie je overal terug en geeft een unieke sfeer. Maar wat deze locatie ook uniek maakt zijn de vele verschillende ruimtes die multifunctioneel worden ingezet en waar de bso kinderen zich prima kunnen vermaken. Deze staan los van de twee groepsruimtes die als basis functioneren.

Pedagogische inrichting

Zo is er een “stoeihok” met een zachte ondergrond en een groot klimhuis waar je op kan klimmen en vanaf kan glijden. Heel fijn om, ook bij slecht weer, een uitwijkmogelijkheid te hebben om de kinderen van fysieke beweging te voorzien. Er is een “chillruimte” voor de oudste kinderen gecreëerd waar zij zich even terug kunnen trekken. Een “gameroom” om te gamen en te lezen. Ook is er een “atelier” dat mooi ruim ingedeeld is. Hier van alles mogelijk: schilderen, knutselen, timmeren en zagen. Naast het atelier is nog een ruimte waar de oudste kinderen zich kunnen uitleven tijdens een potje tafelvoetbal, bij de op-tut-plek of in de bouwhoek.’

Waar wordt rekening mee gehouden bij het inrichten van een ruimte?
‘Er zijn meerdere aspecten waar wij op letten bij een inrichting. We letten natuurlijk op veiligheid. Daarnaast op voldoende uitdaging voor iedere leeftijd. Kinderen moeten geprikkeld en uitgedaagd worden om in de verschillende speelhoeken te gaan ontdekken. Zelfstandigheid van de kinderen staat ook vooraan bij onze inrichtingsplannen. We maken logische keuzes waar we de hoeken neerzetten, bijvoorbeeld waar druk spel plaatsvindt, zoals bij een tafelvoetbal, wil je geen leeshoek creëren. En tot slot herkenbaarheid van onze pedagogische inrichting en de KION Huisstijl, zonder de eigenheid van een locatie kwijt te raken. Elke locatie is anders en hierin kijken we samen met de medewerkers wat past bij de locatie en de KION stijl.’

Inrichting in KION huisstijl

De medewerkers worden dus ook betrokken in het proces?
‘Jazeker! Zij kennen hun groep en de behoeftes van de kinderen het beste. We bespreken samen de inrichting en hoe je een rijke hoek creëert door het passende spelmateriaal aan te bieden in de juiste hoek. Tijdens de verhuizing van bso Kameleon hebben we meerdere momenten overleg gehad om te bespreken welk meubilair mee gaat en waar we dit gaan plaatsen. Om dit inzichtelijk te maken voor de medewerkers heb ik een plattegrond getekend van de locatie. Deze hebben we samen doorgenomen en zo zijn we tot een fijne, pedagogisch doordachte inrichting gekomen.’ 

Hebben de kinderen ook een stem hierin?
‘Op deze locatie geef ik alle lof aan de medewerkers. Zij hebben samen met de kinderen een lijstje aangeleverd met wat de kinderen graag terug willen zien op de nieuwe locatie. Deze inbreng van de kinderen kon ik direct meenemen in mijn plan. Het draait immers allemaal om de kinderen.’ 

Inrichtingscoach kinderopvang

 

Over onze pedagogische inrichtingsadviseurs:
Malou is samen met collega Annemiek verantwoordelijk voor de pedagogische inrichting van onze locaties. Om pedagogisch medewerkers te inspireren wat betreft inrichting is er een speciale trainingsruimte waar ze verschillende speelhoeken presenteren, samen met het meubilair en spelmateriaal van vaste leveranciers. Hier krijgen medewerkers een inspiratiesessie en leren ze alles over het inrichten van een groepsruimte. Malou: ‘Na dit trainingsmoment gaan wij naar de locaties toe om de groepen te bekijken en eventueel wat te schuiven met het meubilair, om een zo optimale inrichting neer te zetten. We willen dat kinderen gestimuleerd, geprikkeld en uitgedaagd worden. Samen met de pedagogisch medewerkers stellen we een inrichtingsplan op en bestellen we het materiaal en de meubels. Hierbij letten we ook op duurzaamheid van materialen. Zo krijgt meubilair vaak een tweede kans en zorgen we dat we unieke pareltjes op locaties behouden.’  

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer