19 maart 2018

De dreumes. Een heerlijk wezentje dat zichzelf een tijdje bezig kan houden met een paar bakjes, steentjes of stokjes. Hij zij wordt onafhankelijker en zou graag een heleboel dingen willen die het nog niet kan of mag. Dit zorgt voor de nodige frustratie en plotseling wordt de dreumes heel erg boos. Hij laat zich op de grond vallen, begint te schoppen en te slaan, loopt rood aan en gilt alles bij elkaar. Dit kan overal zijn, thuis, in de winkel, op straat of in de speeltuin.

Driftbui

Je dreumes heeft een driftbui. Op deze leeftijd zit je kind volop in zijn emotionele ontwikkeling. Een driftbui is een manier om met emoties als woede, frustratie, teleurstelling en soms ook vermoeidheid om te gaan. Bij een dreumes is een driftbui nooit echt de bedoeling. Hij of zij ervaart heftige emoties en weet nog niet zo goed hoe hiermee om te gaan. Je kind wordt overspoeld door een driftbui.

Wat doe je niet bij een driftbui

Probeer vooral niet boos te worden, hoe moeilijk dat soms ook kan zijn. Een driftbui hoort bij de emotionele ontwikkeling van je kind. Word je boos dan heb je grote kans dat de driftbui alleen maar versterkt. Zet je kind ook niet apart, bijvoorbeeld op de gang. Een dreumes is nog te jong om te begrijpen waarom het een driftbui krijgt en weet niet waarom het apart gezet wordt. Hij of zij voelt zich totaal verlaten en kan daar heel angstig van worden.

Wat doe je wel bij een driftbui

Probeer je kind te helpen door hem of haar rustig vast te pakken en op schoot te nemen. Sommige kinderen willen tijdens een driftbui absoluut niet vastgehouden worden. Zorg er dan voor dat ze op een veilige plek, voor zichzelf en anderen, uit kunnen razen. Denk bijvoorbeeld aan de bank of in bed. Blijf bij de dreumes ook als hij of zij niet vastgepakt wil worden.

Is de driftbui voorbij, dan is dit ook voor de dreumes een hele opluchting. Vaak schrikken ze zelf ook erg van hun eigen boosheid en vinden ze het fijn om na de driftbui nog even getroost te worden. Door ze te troosten als ze weer rustig zijn en niet boos te worden, leert je dreumes dat ook gevoelens van boosheid toegestaan zijn. Als ze groter/ouder worden leren ze op een meer gepaste manier om te gaan met deze emoties.

Hoe kun je een driftbui voorkomen

Driftbuien horen erbij. Er wordt gezegd dat hoe extraverter het kind, hoe meer driftbuien. Een tip bij het voorkomen van een driftbui is om te proberen de dingen te benoemen die de dreumes al wel zelf kan in plaats van iets te verbieden. Denk hierbij aan “Gooi het papiertje maar in de prullenbak.” in plaats van “Je mag het papiertje niet op de grond gooien." Sluit af met een complimentje als het papiertje in de prullenbak belandt. Geef je dreumes alternatieven die hij of zij wel kan of mag. Zo lopen ze minder tegen de frustratie aan.

12 maart 2018

Je baby is eigenlijk heel ontspannen. Slaapt goed, is tevreden en je hebt het idee dat er eindelijk een soort van rust is ontstaan. Je hebt door wat je baby nodig heeft en dat zorgt ervoor dat het allemaal best soepel verloopt. Maar dan van de een op de andere dag lijkt dit plots veranderd. Je baby is onrustig, huilt meer en wil eigenlijk de hele dag gewoon lekker tegen je aan liggen. Hij of zij wil misschien wel heel even in de wipstoel maar alleen als jij in de buurt blijft. Als ouder kun je je op zo’n moment afvragen wat er nu veranderd is. Misschien spookt de vraag 'wat doe ik verkeerd' door je hoofd.

Sprong

Grote kans dat de ontwikkeling van je baby op dit moment plotseling drastisch verandert. Je baby schrikt hiervan; het zet zijn of haar vertrouwde wereldje even helemaal op zijn kop. Deze 'sprong' in zijn of haar mentale ontwikkeling opent de mogelijkheid om nieuwe dingen te leren. Je zult zien dat je baby er allerlei vaardigheden bij krijgt als deze sprong gemaakt is.

Oei ik groei

In het boek ‘Oei, ik groei!’, ook wel de bijbel van de sprongetjes, staan de sprongetjes die je baby tot twintig maanden doorloopt, beschreven. Voel je je onzeker en vraag je je af waarom je baby plots zo onrustig is? Sla het boek eens open en grote kans dat je leest dat je baby een sprongetje doormaakt. Jij als ouder doet dus niets verkeerd. Jij bent juist de steun en toeverlaat van je baby. Het boek geeft je uitleg over wat er met je baby gebeurt. Hoe hij of zij dit laat zien, wat jij als ouder kunt doen en welke vaardigheden je baby na een bepaalde sprong kan gaan ontwikkelen. 

Ga er niet vanuit dat je baby na een week van onrust plots de hele lijst van nieuwe vaardigheden bezit. Ieder kind ontwikkelt zich in zijn eigen tempo, de een sneller dan de ander.

Wist je trouwens dat het befaamde huiluurtje dat veel baby’s ‘s avonds hebben (heel handig bijna altijd rond het avond eten) te maken heeft met ontwikkeling van het zenuwstelsel.
De kleintjes hebben maar een hoop te stellen, met die razendsnelle ontwikkeling die ze voelen in dat kleine lijfje.

6 maart 2018

De ontwikkeling van een kind vind ik een wondere wereld. Van een klein hulpeloos wezentje groeien ze in een oogwenk uit tot een zelfstandig persoon. 

Cliché

Het cliché ‘Wat gaat het toch snel’ past hier perfect bij. Niet voor niks dat je alle ouders dit hoort zeggen. Het gaat ook snel en vaak plots, waardoor ik me soms afvraag of ik even iets gemist heb. Vanmorgen keek ik naar mijn negen weken oude zoon. Hij had ineens een knuffeltje vast, bracht het naar zijn mond en sabbelde er een beetje op. Wat is dit? Gister kon hij dit echt nog niet!

Een beetje los, maar niet te veel graag

Ik betrap mezelf op een bijzonder proces. In het begin, als je baby bent, wil ik dat je me meer loslaat. Ik bedoel, je hebt me echt voor alles nodig! Mijn dagen draaien vaak alleen nog maar om jou en ik moet zoeken naar momenten voor mezelf. Het zou om te beginnen heel fijn zijn als je zelf in slaap valt, als je de speen zelf in je mond houdt, als niet bij iedere poepluier de poep tot aan je nek zit, als je niet het liefst 24/7 tegen me aan ligt, kortom als je me dus niet de hele dag nodig hebt … voor alles. Over een tijd komt de fase dat ik voortdurend achter je aan moet lopen omdat je de wereld wil ontdekken. Ik help je hierbij en voorkom dat je alles van de tafel en uit de kast trekt, vooral als we ergens op bezoek zijn. Het lijkt al wat losser, maar stiekem zit je nog helemaal aan me vastgeplakt. Vooral tijdens de befaamde sprongetjes, en oh wat ga ik het missen als dat voorbij is!

Zo is het genoeg dame!

Maar dan ineens komt daar dat omslagpunt. Zo’n punt waarop ik, als moeder, het wel los genoeg vindt. Maar ja, mijn kind groeit door. Ik voelde het toen de directeur van de school van mijn dochter, tijdens ons intakegesprek zei “Het loslaten begint bij de eerste schooldag”. Dit was nadat ze ons vertelde dat we 's ochtends maar liefst vijf minuten hebben om afscheid te nemen van onze dochter. Uh ja nee, ik denk niet dat dit lang genoeg is. Ik moet haar helpen met het ophangen van haar jas en tas. Dan moet ze verlegen als ze is de klas in, haar stoeltje zoeken en erop gaan zitten. Als ze daar dan eindelijk zit en me onzeker aankijkt, kan ik toch niet direct vertrekken?! Ik moet haar toch nog kussen, knuffelen en geruststellen. Oh, en weet ze wel welk bakje ze moet pakken voor het fruit en krijgt ze haar beker wel open? Eigenlijk wil ik ook gewoon dat de juf me na een dag uitgebreid vertelt hoe het is gegaan. Pfff, ik heb zelf als leerkracht nieuwe kleuters welkom geheten. Dat kwam altijd goed. Maar nu als moeder voelt dat toch anders. Ik moet er een beetje om lachen, maar wat zit hier veel gevoel bij zeg. Echt een super spannende nieuwe fase. En misschien, heel misschien, blijkt dit extra beetje loslaten ook wel lekker. Oké, maar dan is het vanaf nu voorlopig wel weer even genoeg los, dame!

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

26 februari 2018

Voor kinderen zijn rituelen en een vaste structuur in de dag erg prettig. Ze weten wat er gaat gebeuren en wat er van hen verwacht wordt. Dat geeft ze een veilig en vertrouwd gevoel. Thuis hebben veel gezinnen een vast ritueel bij het naar bed gaan in de avond. Zo weet je kind dat hij of zij de nacht in gaat. Vaak lezen we een boekje en zingen een liedje. Ieder gezin heeft andere rituelen maar we hebben ze allemaal. Ook in de kinderopvang hebben we een vaste structuur en veel rituelen. Hiermee bieden we de kinderen houvast en veiligheid.

Dagritmekaarten

Bij het kinderdagverblijf en de peutergroep werken we met dagritmekaarten. De afbeelding op de kaart past bij een moment van de dag, bijvoorbeeld fruit eten of buitenspelen. De volgorde waarin de kaarten hangen geeft de volgorde van de activiteiten op de dag aan. We delen de dag op in kleine stukjes en dit zorgt ervoor dat de kinderen overzicht krijgen op de vaste routinemomenten. Naast dat elke dag dezelfde herkenbare structuur heeft voor de kinderen, hebben ze steun aan deze kaarten die op een voor de kinderen zichtbare plek in de groep hangen.

Rituelen

Een dag in de kinderopvang bestaat niet alleen uit een vaste volgorde van routinemomenten maar het barst ook van de rituelen. 

  • We zingen liedjes passend bij de vaste momenten van de dag;
  • De manier waarop we naar buiten gaan om te spelen en ook weer naar binnen;
  • Het vieren van verjaardagen, met dezelfde volgorde in liedjes, spelletjes, feliciteren en trakteren;
  • Verschoonmomenten met een vaste volgorde: uitkleden, schoonmaken, aankleden; ondersteund door de woorden van de pedagogisch medewerker;
  • Eetmomenten met wachten op de beurt, zelf smeren van boterhammen, het samenzitten en rustig samen eten.

Dagen in de kinderopvang zijn voor kinderen voorspelbaar en daardoor herkenbaar, veilig en vertrouwd. Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat ze saai zijn. Binnen deze voorspelbare vaste structuur, met een hele berg aan rituelen, is er voldoende ruimte voor vernieuwende en uitdagende activiteiten.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten