Het nieuwe jaar goed inluiden willen we allemaal toch? Dat doe je natuurlijk met vuurwerk! Op een gegeven moment zijn jouw kinderen oud genoeg om zelf vuurwerk af te steken. Maar hoe doen jouw kinderen dit op een veilige manier? Je leest het hier.

Ga het samen kopen

Om je kind direct te betrekken in het veilig afsteken van vuurwerk, is het slim om samen vuurwerk te gaan kopen. Laat het ook iets kiezen en spreek in de winkel al af dat je het samen af gaat steken als jouw kind dat nog niet alleen kan.

Geef het goede voorbeeld

Het belangrijkste in veilig vuurwerk gedrag is het voorbeeld, en dat ben jij. Zorg dat jij het goede voorbeeld geeft. Wil jouw kind zelf iets afsteken? Doe het dan eerst samen. Leg uit hoe de aansteeklont werkt en dat je voldoende afstand moet nemen. Benader het positief en geniet ervan!

Gebruiksaanwijzing lezen

Heb je legaal vuurwerk gekocht in Nederland? Dan staat er altijd een Nederlandse gebruiksaanwijzing op. Leer dit ook aan je kind(eren) door die altijd te lezen en de instructies op te volgen.

Vuurwerkbril

Koop voor jouw kind en jezelf een vuurwerkbril. Vaak is dit te verkrijgen in het ziekenhuis bij jou in de buurt voor een paar euro. Veiligheid staat voorop bij het afsteken van vuurwerk, ook al is het alleen maar knalvuurwerk.

Pas op met sterretjes

De meeste brandwonden worden veroorzaakt door het gebruik van sterretjes. Hier zit dus meer gevaar in dan de meeste ouders denken. Houdt toezicht op jouw kind, ook met sterretjes. ‘Koud vuur’ bestaat niet, want ook sterretjes kunnen brandgaten geven. Leg dus duidelijk uit hoe jouw kind hiermee om moet gaan.

Kies de juiste kleding

Geef jouw kind kleding die niet makkelijk brandbaar is. Katoen en wol zijn hier goed voor geschikt. Kies niet voor synthetische stoffen, want die vatten snel vlam. Ook kleding met een capuchon of touwtjes is niet aan te raden, misschien vliegt jouw vuurpijl er niet in, maar die van de buurman wel. Je weet het maar nooit, dus je kunt beter extra voorzichtig zijn!

Opruimen

Het is niet de leukste taak, maar zeker wel nodig. Jij hebt toch ook geen zin om in februari nog de vuurwerkresten langs de straat te zien liggen? Geef jezelf en jouw kind een bezem en toon aan: opruimen hoort er nu eenmaal bij, als je vuurwerk wilt gaan afsteken.

Wil je meer informatie? Kijk dan op deze website en krijg nog meer tips om veilig vuurwerk af te steken!

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten