Is het avondeten een strijd bij jou thuis? Wil jouw kind nooit de groenten opeten, omdat ze het vies vinden? Dit is een herkenbaar probleem voor veel ouders. Gelukkig kan je er veel tegen doen. Met deze tips maak je van "dat lust ik niet", "dat was lekker!"

Tip 1: Dring het eten niet op

Laat jouw kind zelf beslissen hoe veel hij/zij eet. Zo kan jouw kind zelf een gevoel ontwikkelen van vol zitten. Gaat het bord niet leeg? Straf dan niet door jouw kind geen toetje te geven. Zo koppel je geen negatief gevoel aan eten. Het is helemaal niet erg als jouw kind een tijdje wat minder eet, dus ga niet compenseren met een boterham na het eten.

Tip 2: Serveer altijd een toetje

Een toetje hoort nu eenmaal bij de maaltijd. Dus ook als jouw kind het bord niet helemaal leeg heeft gegeten, mag het een toetje. Gebruik het toetje niet als straf of beloning. Als jouw kind alleen een toetje krijgt als het bord leeg is, krijgt het misschien het idee dat het gewone eten vies is en een toetje lekker. Een toetje kan ook heel gezond zijn door bijvoorbeeld fruit toe te voegen aan de yoghurt.

Tip 3: Eet aan tafel

Met z’n allen aan tafel eten is goed voor de algemene ontwikkeling en de gezondheid van je kind. Door aan tafel te zitten leert je kind dat het tijd is om te eten. Heb alleen aandacht voor elkaar en maak er een gezellig familiemoment van.

Tip 4: Zet de tv uit

Tijdens het eten is er aandacht voor elkaar. Geef aandacht aan jouw kind en eet zelf met aandacht. Laat ook de boeken, laptops, iPads en mobiele telefoons links liggen, of berg ze op.

Tip 5: Geef zelf het goede voorbeeld

Als jij altijd je bord leeg eet, zal jouw kind dit ook gaan doen. Ze doen vaak na wat jij doet. Als jij zegt dat je ‘spruitjes echt heel vies vindt’, zal jouw kind dit ook vinden. Als jij geniet van je groenten zal jouw kind het ook willen proeven. Peuters moeten iets vaak proeven voordat ze het gaan eten, dus biedt de groenten die ze eerder hebben afgewezen na een tijdje weer aan.

Tip 6: Betrek je kind

Laat zien dat jij gezond eten belangrijk vindt door jouw kind te laten helpen met boodschappen doen. Laat je kind voelen, kijken en ruiken aan verschillende groentes in de supermarkt. Eenmaal thuis kunnen ze helpen met het eten klaarmaken. Zo ziet jouw kind wat er allemaal bij een gezonde maaltijd komt kijken.

Wil je meer informatie? Kijk dan op deze pagina van het Voedingscentrum

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten