Het eetmoment! Gezellig met het hele gezin aan tafel? Helaas lukt dit niet altijd. Strijd over goed eten, stil zitten, het gebruik van mes en vork, alles passeert de revue. Soms is een eetmoment eerder topsport dan ontspannen en gezellig. Dit probleem kunnen we natuurlijk nooit helemaal oplossen maar de volgende tips kunnen ons wel helpen.

Betrek de kinderen bij de bereiding

Praat samen met je kind over wat jullie gaan eten en laat hem of haar helpen bij de bereiding. Denk aan het snijden van de groente (en natuurlijk stiekem wat proeven), zelf boterhammetjes smeren, eigen bord en bestek kiezen voor aan tafel. Voor de kleinsten kan dit al zo simpel als in de keuken zitten en op een stuk groente sabbelen of met een lepel spelen. Voer tijdens dit alles eens een gesprekje over wat je wel en niet kan eten en wat dieren eten.

Eet niet te laat

Kinderen die honger hebben worden hangerig, huilerig en mopperig. Logisch, ze hebben nieuwe energie nodig. Probeer dit moment voor te zijn. Eten jullie toch wat later? Geef je kind dan alvast iets kleins te eten, een stukje appel of komkommer.

Eet samen met de kinderen

Eet samen met je kind en geef het goede voorbeeld. Klets met je kind over het eten maar ook over andere dingen die er die dag zijn gebeurd.

Wat past er bij je kind?

Kan jouw kind stilzitten aan tafel en netjes met mes en vork eten? Denk na over wat haalbaar is. Is het al oud genoeg om met een lepel of een vork te eten of vind je het goed als hij of zij nog deels met de handen eet? Een jong kind kan op deze manier dat wat hij eet ook direct ontdekken. Ook het stilzitten kan voor sommige kinderen ontzettend moeilijk zijn. Vraag je af of het erg is als je kind zit te wiebelen tijdens het eten.

Negeer de kleine dingen

Jengelen, zeuren, treuzelen of met het eten spelen, probeer deze kleine problemen te negeren. In plaats van hier iets van te zeggen eet je rustig door en betrek je je kind weer bij het gesprek.

Complimentjes

Houd de sfeer aan tafel positief. Geef complimentjes als je kind goed eet of iets heeft geproefd. Benoem hoe lekker het eten is en geef de kok een compliment. Praat over fijne onderwerpen tijdens het eten.

Als niets meer werkt…

Soms werken geen van de bovenstaande tips. Probeer dan vooral niet gefrustreerd te raken. Eet je kind een keer wat minder of misschien wel helemaal niets, dan is dat voor een keer niet erg. Het volgende eetmoment gaat misschien weer een stuk beter.

Deze website maakt gebruik van cookies.

> Meer informatie

Deze melding sluiten