Onze kinderen, wat kunnen we toch van ze genieten. Het komt vaak voor dat we naar ze kijken en bijna ontploffen van trots. Wauw, wat een heerlijk kind… ons kind. Maar het ouderschap is ook vermoeiend; het is een baan die nooit stopt. Er zijn geen standaard pauzes en ook geen weekenden om even bij te tanken. ouders kunnen niet zomaar even een dagje vrij nemen. En dat kan ons soms best even opbreken. Wat kunnen we doen om te voorkomen dat het ons echt te veel wordt?

Zorg voor jezelf

Als jij moe bent, is het lontje kort en kun je het geduld soms even niet meer opbrengen. Vaak versterkt dit juist het gedrag van je kind wat jij zo vermoeiend vindt.

Even zuchten

Je bent net ouder geworden van een wolk van een baby. Het is genieten met zo’n klein hummeltje maar je voelt ook dat je ontzettend moe bent. Het lontje wordt korter en soms kun je het gehuil gewoon niet meer horen. Je voelt je boos en bent er soms helemaal klaar mee. Heb je zo’n moment dat de baby huilt en jouw lontje op raakt? Leg hem/haar rustig is in bed, of op een andere plek waar je baby veilig ligt, en loopt even naar een andere kamer. Soms kan drie keer flink zuchten al voelen als een opluchting.

Favouriete douchegel

Ligt je kind ’s avonds in bed? Ga dan onder de douche voor je je bed in duikt. Niet om even hapsnap te douchen maar echt even lekker een moment voor jezelf. Gebruik je favoriete douchegel, scrub en bodylotion. Luister naar het water, voel de warmte op je lichaam en geniet. Heb je het gevoel dat jij en je partner, sinds er kinderen zijn, veel langs elkaar heen leven? Maak ondertussen in gedachten al plannen om samen iets te ondernemen. Maak je geen zorgen over wakker wordende kinderen die je niet hoort omdat je staat te douchen. Over een paar minuten ben jij weer opgeladen om er voor ze te zijn.

Ga er even tussen uit

We voelen ons al snel schuldig als we onze kinderen naar de kinderopvang brengen als we eigenlijk een dagje vrij zijn. Gewoon doen en dan vooral genieten van de rust. Doe iets waar jij echt van geniet. Heerlijk terug je bed in duiken telt ook. Er even tussenuit betekent ook met vrienden wat gaan drinken, oppas regelen en samen op pad, een avondje, een weekend of misschien als uitzondering zelfs wel eens een weekje weg. Sommige ouders slapen al tijden geen nacht door. Dat kan gaan opbreken en dan eens een nachtje bij een vriend(in) of in een hotel slapen is dan een verademing. Je bent een goede ouder, ook als je even zonder je kind wilt zijn.

Aan de lader

Het is voor ieder mens belangrijk om op te laden. Eigenlijk zijn wij als mens best te vergelijken met onze mobiele telefoons, soms moeten we gewoon aan de lader.
Oplaadmomenten voor een mens zijn momenten waarin we even heerlijk ontspannen en genieten. Ga voor jezelf na wat jouw oplaadmomenten zijn en maak er gebruik van!