Eigenlijk is het een dag zoals alle andere dagen. Maar toch hangt er een spanning in de lucht op deze laatste dag van het jaar. We kijken terug op het afgelopen jaar en beseffen ons dat ook dit jaar plotseling weer voorbij is. We maken ons op voor een bijzondere avond, waarop we het jaar op gepaste wijze zullen afsluiten. Hoe? Dat is voor iedereen anders. Thuis, bij vrienden, een feest in de stad of gewoon lekker onder de wol. 

Voor ik kinderen had, zag deze avond er wel wat anders uit. Het moest een geweldige nacht zijn, op het leukste feest, met de leukste mensen en ik blijf zeker wakker tot het weer licht wordt. Sinds het moederschap is dit toch anders. Dat wil overigens niet zeggen dat ik niet stiekem nog steeds verlang naar het te gekke feest dat duurt tot de zon weer op komt...
Maar aangezien manlief vaak deze nacht werkt en ik dus de avond, de nacht en de volgende ochtend de volledige zorg draag voor de kinderen en ik de kinderen naar de oppas brengen op deze avond niet over mijn moederhart kan verkrijgen, zit dat er even niet in.

Afgelopen jaarwisseling was er eentje zoals ik hem nooit eerder heb beleefd. Met knikkende knieën voor het raam, kijkend naar het vuurwerk en de feestende mensen, met een pasgeboren baby op mijn arm. Wat leefde ik in een andere wereld dan al die mensen op straat. Het was ook het eerste jaar dat we mijn dochter wakker maakte om naar het vuurwerk te kijken. Ze was nog net geen 4 jaar, maar we hadden het haar beloofd.... en beloofd is beloofd.
Die avond hebben we haar op de normale tijd in bed gelegd, haar wakker gemaakt even voor twaalf en een uur later lag ze weer te slapen. Ze vond het geweldig! Of ze de dagen daarna extra moe was, weet ik niet meer, iets met een babyroes.

Maar wat is nou eigenlijk wijsheid? Vanaf welke leeftijd maak je je kind wakker en wanneer laat je hem of haar op blijven tot twaalf?
Jij kent je kind het beste en weet wat hij of zij aan kan. Misschien kies je ervoor je kind uit bed te halen omdat jij dat zo gezellig vindt of juist niet omdat je het ook heerlijk vindt dat ze gewoon lekker liggen te slapen en jij dus in alle rust een champie kan drinken.
Wat doe jij? Een paar tips om te helpen de keuze te maken.

Twijfel je? Laat je baby of peuter dan slapen. Zelf hebben deze kinderen er nog niet zo heel veel aan. Meestal slapen ze zo diep dat ze door het vuurwerk heen slapen en dus ook niet bang zullen zijn voor de knallen. Zorg er wel voor dat je in de buurt bent. Ga bijvoorbeeld naar buiten met babyfoon. Zo ben je er snel bij als hij of zij toch wakker wordt.

Maak je je kind toch wakker doe dit dan om kwart voor twaalf. Je kind kan zich chagrijnig of misselijk voelen als het zo uit zijn slaap gehaald wordt. Hij of zij heeft dan even de tijd echt wakker te worden voor het zover is.

Beloofd is beloofd. Als je beloofd hebt hem of haar wakker te maken voor het vuurwerk dan moet je dat ook doen. Ook als hij zo lekker ligt te slapen. De teleurstelling kan de volgende ochtend erg groot zijn.

Wil je hem of haar laten opblijven? Schat dan in of je kind dit aan kan. Een doodmoe, boos en huilend kind om 00.00 is zowel voor jou als je kind niet fijn. Zorg ervoor dat het een leuke avond wordt, zonder eindeloos wachten. Op internet kun je veel leuke oudejaarsavond-activiteiten voor kinderen vinden.

Wil jij je kind niet midden in de nacht wakker maken, maar wel samen het nieuwe jaar inluiden? Vier dan het 12 uurs moment gewoon wat eerder op de avond. Allemaal chique aangekleed, een glaasje kinderbubbels en aftellen met de speciale ‘countdown’-afleveringen voor kinderen op Netflix (video’s van een paar minuten, waarin wordt afgeteld naar het nieuwe jaar). Daarna een vuurpijl afsteken? Dat kan. Je mag namelijk op oudejaarsdag vanaf 18.00 vuurwerk afsteken.

Ik duim er hier voor dat die kleine dreumes (jaja, officieel geen baby meer) de hele nacht lekker doorslaapt! (Het liefst tot 10 uur de volgende ochtend, haha.) Al moet ik bekennen dat ik het heel stiekem ook een beetje gezellig zou vinden als hij toch wakker wordt. Lekker samen voor het raam net als vorig jaar.
Maak er een fijne avond van, samen met of zonder de kinderen :)
Ik wens iedereen heel veel liefde, geluk en misschien een beetje extra slaap in 2019

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (bijna 5) en zoon (1) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.