In de meivakantie is het altijd één groot feest op de bso met een programma vol leerzame, uitdagende en leuke activiteiten. Niet naar de bso deze vakantie? We zetten een paar leuke activiteiten voor thuis voor je op een rij. Fijne vakantie!

3x erop uit

1. Schatgraven in het zand

We gaan schatgraven in het zand! Verstop een aantal kleine voorwerpen in het zand in de (speel)tuin en laat de kinderen deze opgraven. Je kunt er een leuke schatkaart bij maken, zodat de kinderen ongeveer weten waar ze moeten zoeken. Maak er voor oudere kinderen een competitie van: wie heeft er de meeste voorwerpen gevonden? Of wie was er het snelst? Veel plezier!

2. Huppelen en springen

Ga lekker naar buiten met een ‘beweeg-dobbelsteen’! Schrijf op een papiertje de cijfers een tot en met zes en schrijf achter elk getal een (met elkaar bedachte) opdracht. Bijvoorbeeld één is een eindje huppelen, twee is 10 keer ronddraaien, drie is 20 keer springen, enzovoort. Gooi vervolgens om de beurt met de dobbelsteen op het papier en voer de bijbehorende opdracht uit. Plezier gegarandeerd!

3. Boter, kaas en eieren XL

Op een oud laken of tafelkleed maak je met een markeerstift vierkantjes voor een groot boter-, kaas- en eierenspel. Maak vervolgens vier kruisjes en vier rondjes van stevig karton, zodat je die op het ‘speelbord’ kunt leggen. Spelen maar! Tip: als het lekker weer is, is dit spel het leukst om buiten te doen. Dit kan dan eventueel ook met stoepkrijt.

3x aan de slag

1. Zelfgemaakte waterijsjes met vers fruit

Inmiddels is de temperatuur weer wat gezakt, maar dat wordt vast weer beter. En wat is er dan lekkerder dan een zelfgemaakt waterijsje met vers fruit? Dat maak je als volgt: meng (suikervrije) limonadesiroop met water. Giet dit in vormpjes en voeg stukjes fruit (bijvoorbeeld blaadjes munt, aardbei, framboos, stukje kiwi, plakje sinaasappel) naar keuze toe. Zet de ijsjes een uur in de diepvries en steek er dan de stokjes in. Laat ze vervolgens nog een paar uur in de diepvries staan en… smullen maar!

2. Maak je eigen flipperkast

Dit is een leuke activiteit voor de echte doe-het-zelvers onder ons. Tip: vraag wel een handige volwassene om je hierbij te helpen en kijk af en toe even op YouTube voor voorbeelden.
Je gaat als volgt te werk: zoek een plank of stuk hardboard en allerlei bruikbaar materiaal bij elkaar, maar in ieder geval wat spijkers, elastiekjes, dopjes, paperclips, ijsstokjes, stiften of verf en een knikker. Begin met het maken van een tekening hoe jouw flipperkast eruit moet zien en waar dan de spijkers, de ijsstokjes, enzovoort moeten komen. Leg de tekening vervolgens op het hout en timmer op iedere stip een spijker in de plank, waarbij de bovenkant uitsteekt. Span elastiekjes tussen alle spijkers. Timmer hier en daar dopjes erop. Maak bijvoorbeeld een paperclip vast aan het elastiekje, waarmee je de knikker lanceert. Haal vervolgens de ijsstokjes – de flippers – tussen de twee spijkers die vlakbij elkaar staan door en leg ze met de andere kant op de bovenste spijker. Aan die kant doe je het uiteinde van het elastiekje om het stokje heen, zodat hij vast zit. Versier de flipperkast nog met stift of verf en tada: jouw flipperkast is helemaal af en klaar om uitgeprobeerd te worden. Veel plezier!

3. Creëer je eigen inpakpapier

Snijd op de helft van een in tweeën gesneden aardappel een reliëf, bijvoorbeeld een bloem, een hartje, een paddenstoel of een letter. Druk het motief vervolgens op een stempelkussentje of verf het. Nu druk je het motief stevig op een stuk papier. Dit herhaal je meerdere keren en zo maak je bijvoorbeeld mooi inpakpapier met een eigen patroon.