Hoera, het is vakantie! Maar, je bent moe, je zoon of dochter bevindt zich op datzelfde moment midden in een 'sprongetje', je kinderen vliegen elkaar voortdurend in de haren, je kinderen zijn ook moe en hebben een kort lontje of ze barsten net op dit moment van de energie. Je kind of kinderen huilen, mopperen en schreeuwen en het liefst zou je zelf ook wel even lekker een potje mee willen doen.

Tijd om iets te ondernemen en het liefst iets dat fijn is voor de kinderen én voor jou en iets wat weinig moeite kost. En waar je zelfs misschien wel een beetje energie van krijgt. Maar wat zijn de dingen die ons als ouders weinig moeite kosten en ons ook wat lucht geven?

Wandelen

Zit je thuis met een onrustige baby? Is vandaag even helemaal niets goed? Was de nacht ook onrustig en ben je eigenlijk overal te moe voor? Ga wandelen! De meeste baby’s vinden het heerlijk om in de wagen te liggen of te zitten. Je hoeft niet snel te lopen, er is geen eindbestemming. Gewoon op je gemak een blokje om. Hoe ver je gaat, beslis je onderweg. Neem wat fruit en een boek mee onder in de wagen. Valt je baby in slaap, ga dan eens lekker een tijdje op een bankje zitten lezen. Valt je kind niet in slaap? Ga dan toch eens op dat bankje zitten en eet samen een stuk fruit. Met een beetje geluk schijnt het zonnetje ook nog.

Fietsen

Veel kinderen vinden het heerlijk om voor of achter op de fiets te zitten. Ze zijn tevreden en kijken hun ogen uit. En jij kan er even die frustratie of energie uit fietsen, misschien krijg jij er juist wel energie van en kom je helemaal opgeladen thuis.

Naar het bos

Gooi een paar bananen en een flesje water in je tas, spring in de auto of op de fiets en rijd naar het bos. Laat je kind(eren) lekker struinen, mooie dingen zoeken, in de blaadjes rollen, met stokken spelen, rennen en springen. Geef ze een tasje waar ze mooie blaadjes in kunnen verzamelen. En, niet onbelangrijk, trek ze oude kleren aan zodat ze vies kunnen worden.
Jij wandelt lekker door het bos en je kinderen kunnen heerlijk ravotten. Neem je baby mee in de draagzak. Lukt het niet met de draagzak? Neem dan de kinderwagen mee en bewandel de verharde paden, bijvoorbeeld bij de Hatertse Vennen.

Naar de speeltuin

Je hoeft in de speeltuin niet altijd met je kind mee te spelen. Ga eens op een bankje zitten, drink de koffie die je in een thermosbeker hebt meegenomen, laat je mobiele telefoon in je zak en kijk hoe je kind de speeltuin ontdekt en contact maakt met andere kinderen.

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) en een baby in haar buik in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen. Ze is vanaf juli 2020 met zwangerschapsverlof, en daarom herhalen we een aantal van haar oude blogs.