Insmeerbeleid op de kinderopvang

Waar we twee decennia geleden nog zo bruin mogelijk wilden worden van de zon, gaan we nu veel verstandiger om met de zon en zonnebrand. En maar goed ook. Het witte, heerlijk naar hoogzomer ruikende smeersel beschermt ons namelijk tegen de schadelijke straling van de zon. En nog belangrijker: onze kinderen. Een collega van Pedagogiek & Kwaliteit bij KION vertelt waarom het insmeren van kinderen zo belangrijk is én over het zonnebrandbeleid bij KION.

Waarom kinderen insmeren?
Het is belangrijk dat we onze kinderen goed (leren) insmeren. Een kinderhuid is extra kwetsbaar voor de schadelijke gevolgen van UV-straling. Het KWF legt dit als volgt uit: “De huid van volwassenen vernieuwt zich in enkele weken. De huid van kinderen ook, maar hun huid moet daarnaast ook nog groeien. Hierdoor heeft de huid soms te weinig tijd om (door zonlicht) beschadigde huidcellen te herstellen. In die cellen ontstaan dan als het ware ‘littekens’ die kinderen hun leven lang meedragen. Dit is aan de buitenkant niet te zien, want die beschadigingen zitten diep in de huidcellen. Hoe meer ‘littekens’, hoe groter het risico dat een kind op latere leeftijd huidkanker krijgt”. Zonbescherming bij kinderen is daarom erg belangrijk.

Wanneer smeer je je kind in?
Het risico op verbranden door de zon is afhankelijk van het type huid, de duur dat je in de zon zit en de zonkracht, oftewel UV-straling. In Nederland varieert de UV-index tussen de 1 (zeer weinig) en 8 (zeer hoog). Te lange blootstelling aan de zon bij een UV-index van 3 of hoger kan al leiden tot een verbrande huid. In de maand april kan al een UV-index 3 voorkomen.

Insmeerbeleid kinderopvang
Bij KION houden we de zonkracht daarom als leidraad en smeren we de kinderen in vanaf een UV-Index van 3. Wat de UV-index verwachtingen zijn kun je terugvinden bij het KNMI - Weer en gezondheid of via de weer app op je smartphone. Verder smeren we de kinderen in met zonnebrand factor 30, omdat deze vrijwel net zo goed beschermt als factor 50. Insmeren met factor 50 kan een vals gevoel van veiligheid geven, terwijl je je net zo vaak moet insmeren als bij factor 30.

Uiteraard vermijden we de zon op het warmste moment van de dag tussen 12.00 en 15.00 uur. Ook baby’s smeren we in, maar op warme dagen houden we kinderen tot de leeftijd van 1 jaar volledig uit de zon.  

Wat kun jij als ouder doen?
Smeer je kind aan het begin van de dag in en geef een hoedje en/of zonnebril met UV bescherming mee naar de kinderopvang. Mag je kind niet worden ingesmeerd? Kleding biedt ook bescherming. Zo is UV-kleding altijd beter dan gewone kleding en biedt een droog wit T-shirt een bescherming van SPF 15.