Een maand of twee geleden was ik ervan overtuigd dat we tijdens de herfstvakantie lekker op de camping zouden staan. Er nog even tussenuit met de caravan. Eerlijk gezegd heb ik nu, met dit herfstige weer, alleen nog maar zin om lekker warm onder een fleece dekentje te zitten, samen Disney-films te kijken, koekjes te bakken, samen te knutselen, een hele lange treinbaan te bouwen en lekker in een warm bad (beetje jammer dat we die niet hebben) te liggen. Ik denk dat mijn kinderen hier ook absoluut niet ontevreden mee zullen zijn. Heerlijk samen keutelen in huis.

Al denk ik stiekem dat ze een weekje op de camping zouden verkiezen boven in huis keutelen. Lekker veel buiten, ook al regent het. Buiten hebben ze alle ruimte om te bewegen, te schreeuwen en lawaai te maken (niet dat ze dit binnen niet doen). Ieder weertype roept andere gevoelens op en lokt steeds ander spel uit. Zo ook de herfst, of misschien juist wel de herfst. Ze spelen en experimenteren om zo nieuwe ervaringen op te doen. Ook al hebben wij niet altijd zin om met ze naar buiten te gaan, of zeggen we soms dat buiten spelen niet kan omdat het regent, door elke dag even buiten te spelen, leren ze een heleboel van de wereld om hen heen. Als zij geen last hebben van de regen, de wind en het frissere weer… waarom vinden wij dit dan een probleem? Oké oké, als je met je kinderen mee moet dan snap ik het. Maar geloof me, als je eenmaal buiten bent is het prima. De kinderen zijn blij en jij weet hoe goed het voor ze is. Het is trouwens ook erg goed voor de weerstand en het slapen die nacht.

Sommige kinderen staan al bij de deur te trappelen, anderen moeten gestimuleerd worden om naar buiten te gaan en dan zijn er ook nog kinderen die je echt mee naar buiten moet slepen. Voor ouders is dat niet anders, daarom bij deze een paar stimulerende tips.

De juiste kleding!
Schaf een regenpak aan. Nee, geen jas en broek, maar echt een pak. Of je kind tijdens die heerlijke boswandeling nou valt of moedwillig door de modder rolt, hij of zij blijft zo goed als droog en schoon. Eenmaal thuis of bij de auto aangekomen, gaan de laarzen en het regenpak uit en voilà: een keurig kind. Oké, bij sommige kinderen helpt niets, die worden gewoon altijd ontzettend vies.

Regen en kou is gezond!
Laat je niet tegenhouden door het weer. Je kind wordt niet ziek van regen of kou. Het is juist heel gezond! Ziek word je van virussen en bacteriën. Ze zeggen dat buitenspelen goed is voor de weerstand, het kan dus zelfs voorkomen dat ze ziek worden. Maak je geen zorgen, te koud is het voor een kind ook niet snel. Ze rennen, springen, klimmen en klauteren en zo houden ze zichzelf warm. Is het toch erg koud buiten (lees: onder het vriespunt)? Kleed ze dan lekker warm aan.

Maak het jezelf makkelijk!
Eerlijk is eerlijk. Grotere kinderen gaan zelf buiten op pad, maar met de kleinsten moeten we mee. Daar hebben we, nu het minder weer wordt, niet altijd zin in. Het is fris, nat en we hebben heimwee naar de zomer die ons net verlaten heeft. Maak het jezelf af en toe makkelijk. Zorg ervoor dat ze ook in de achtertuin voldoende kunnen ontdekken. Denk bijvoorbeeld aan zand, water, emmertjes, bekertjes en takjes om te roeren. Water? Ja, ook in de herfst en de winter (lees: regenpak!). Denk ook aan 'binnen-speelgoed' dat ze buiten mogen gebruiken zoals een oude pop die buiten een heerlijk zandpapje mag krijgen of een paar oude autootjes die door de modder mogen rijden.

Ga naar het bos!
Het bos is het tijdens de herfst erg mooi. Prachtige kleuren, paddenstoelen in alle soorten en maten, een dik pak bladeren om doorheen te struinen. Een wandelingetje door het bos is niet alleen goed voor je lichaam, maar ook erg goed voor je geest. Stressvermindering gegarandeerd!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) en een kersverse baby in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen. Ze is vanaf juli 2020 met zwangerschapsverlof, en daarom herhalen we een aantal van haar oude blogs.