Suus blogt: De laatste weken

Suus blogt: De laatste weken

In januari lijkt het nog eindeloos ver weg… en dan plots is het bijna zover.
De zomervakantie! De laatste 2 weken zijn ingezet en we voelen het allemaal.

Ieder jaar weer voelen de laatste weken van het schooljaar echt als de laatste loodjes. We ruiken de vakantie, maar hebben het nog poepie druk. Wij, en de kinderen, zijn moe. En ow wat zitten die laatste weken toch vol. Het lijkt alsof alles zich ophoopt in de laatste weken van de vakantie. Heel veel leuke dingen, dat wel.

Kinderfeestjes, eindejaarsfeestjes, dansvoorstellingen, zwemlessen, oudergesprekken, schoolreisje, noem maar op. Des te meer verlangen we naar de vakantie.

Ik zie dat mijn kinderen met volle teugen genieten van al dat leuks, maar dat het ook vermoeiend is. Thuis proberen we het dan ook, rustig en overzichtelijk te houden. Ja, ik zeg proberen!! Vaste momenten op de dag om even samen te zitten met wat te drinken en bijvoorbeeld een stuk fruit. Op tijd naar bed ook al schijnt de zon nog heerlijk. Wat vaker thuis wat aanrommelen. Gewoon spelen en als het niet nodig is geen gesleep van hot naar her.

En… misschien wel de belangrijkste… het is oké dat de kinderen soms boos, verdrietig, moe en onredelijk zijn. De emoties kunnen soms hoog oplopen zo in de laatste weken. De vermoeidheid en de spanning loopt op. De spanning van de vakantie, maar ook die van het afsluiten van een schooljaar. Op naar een nieuw jaar, weliswaar met dezelfde kinderen, maar toch in een andere groep met een andere leerkracht. Ik kan me nog herinneren dat ik dit als kind ook echt spannend en emotioneel vond.

Dus ja, soms wordt er hier door alle leden van het gezin (ook de grote mensen) eens extra gehuild, gesnauwd, gemopperd en geruzied. En dat soms ook zonder goede reden ‘Ik weet niet waarom ik huil!’ of ‘Ik weet niet waarom ik boos ben.’

Dus wordt er hier ook door alle leden van het gezin extra geknuffeld, gekust, geaaid, gedanst, geluierd en gewacht (tot de boze bui voorbij is).

Onze echte ´op vakantie gaan´ duurt nog een paar weken langer, maar het grote moment is toch echt wel de laatste schooldag van dit jaar. Heerlijk even een periode niet meer die schoolruns in de ochtend. Klaar maken voor de bso voelt toch een tikkie meer ontspannen… of maak ik dat mezelf wijs?

En ja de rest van de dagen zijn ze thuis, allemaal… de hele dag… GEZELLIG!!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer