Het leven ziet er voor iedereen op dit moment even anders uit dan we gewend zijn. En poeh, ik vind het pittig. Het niet hebben van direct sociaal contact vind ik nog wel te doen. Met vrienden en familie kun je videobellen, appen en social media is je beste vriend. Het is saai en jammer. Vooral nu de zon steeds meer gaat schijnen heb ik zin om op pad te gaan. Ik baal van de leuke activiteiten die worden afgelast. Maar dat valt in het niet bij hoe pittig ik het vind om thuis alles rond te krijgen.
De combinatie van thuis werken, de kinderen thuis, een peuter vermaken, een kleuter lesgeven, een verhuizing die volgende week plaatsgevonden moet hebben terwijl er nog volop geklust moet worden (geen oppas en bijna geen hulp meer) en een lijf wat fungeert als babyfabriek. Het voelt alsof ik alles tegelijk probeer te doen vanaf dezelfde plek.

Ik heb de stille wens dat ik het over een aantal weken (als we dan nog in deze situatie zitten) onder de knie heb. Of er in ieder geval een weg in heb gevonden. Een pluspunt is wel dat we dan zijn verhuisd en er dus een groot onderdeel van de chaos is verdwenen. Wat zeker niet zorgt dat het in één keer allemaal gesmeerd loopt. Ik zie namelijk overal om me heen ouders worstelen met thuiswerken, kinderen lesgeven en vermaken, het huishouden, etc.

In mijn zoektocht hoe ik dit het beste aan kan pakken probeer ik ook vaak ‘s avonds nog te werken. Maar eerlijk is eerlijk, ik ben dan gewoon doodop van de dag en dus niet erg productief.

Tot nu toe bestaat het leven eigenlijk vooral uit het continu afstemmen van wie er nu zorgt voor de kinderen zodat de ander kan werken of kan klussen, wanneer kan ik wat spullen inpakken, wanneer geef ik mijn kind les en hoe zorg ik ervoor dat ze niet te veel filmpjes zitten te kijken. En als je dan met het een bezig bent denk je voortdurend aan het andere. Dusss, om een beetje structuur en orde aan te brengen in de chaos lees ik alle tips die voorbij komen. En omdat ik denk dat veel van jullie ook worstelen met de combinatie van alles wil ik er graag een paar met je delen:

Accepteren!
Werken met je kinderen thuis. Ga er maar vanuit dat er minder uit je handen zal komen. Alles dat lukt is mooi meegenomen. 

Spreek een eindtijd met jezelf af
Spreek met jezelf af wanneer je werkt en wanneer niet. Zo baken je het af en zorg je ervoor dat je niet het gevoel hebt nooit klaar te zijn.

Creëer een werkplek voor je kinderen
Zet hier elke dag speelgoed neer en verzin er bijvoorbeeld een opdracht bij. Het is belangrijk dat het een plek in huis is waar je kinderen zelf aan de slag kunnen gaan.

Maak een planning/dagschema
Zowel voor jou als voor je kinderen is het fijn om een overzicht te hebben van hoe de dag eruit zal zien. Dit geef rust. Maak een schema, een dagplanning. Wat gaat er wanneer gebeuren vandaag. Maak in het schema ook ruimte voor dingen als naar buiten gaan en een dansje doen.

Zeg je schuldgevoel gedag
Het is nu niet de tijd voor schuldgevoelens. Of, nou ja, waarschijnlijk is dit juist wel de tijd waarin je last krijgt van schuldgevoelens. Zeg het gedag. Zit je kind iets te lang achter een schermpje? Wijk je af van de dagplanning? Krijg je je werk niet af? Voelt het alsof je het niet goed genoeg doet? Het is nu even wat het is. Give yourself a break.

Kun je nog wel wat extra tips gebruiken, klik dan eens op de volgende link: https://clubvanrelaxtemoeders.nl/11-tips-voor-thuiswerken-met-kinderen/
Of even lachen met 23 tweets over thuiswerken en thuisonderwijs:
https://clubvanrelaxtemoeders.nl/thuiswerken-en-thuisonderwijs-in-23-tweets/

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochter (6) en zoon (2) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft elke week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.