Suus blogt: Merrie Kerstmis!

Suus blogt: Merrie Kerstmis!

“Niets is cooler dan Kerstmis. Als de zon schijnt en het koud is", galmt er op repeat door het huis.

Kerstmis! Twee dagen en een avond (of drie dagen, wanneer we aan derde kerstdag doen) waarin we zoveel mogelijk activiteiten plannen die leuk, gezellig en met zoveel mogelijk mensen van wie we houden moeten zijn. We genieten van elkaar, het eten en de gezelligheid. Maar we vinden het ook stressvol en vermoeiend. Allemaal last minute naar de stad waar we het veel te druk vinden, maar ja we moeten toch echt nog even wat cadeautjes of een feestelijke outfit scoren. De afgelopen jaren was dit wel even anders, maar we zijn weer goed op weg naar hoe het was, merkte ik afgelopen week in de stad.

Al jaren doen we ons best om de kerstdagen niet zo vol te plannen. Een uitdaging, maar het lukte ons aardig. Zo kwam het voor dat we twee jaar achter elkaar op één van de kerstdagen helemaal vrij spel hadden. En wat deden we op die dag? Met z’n tweetjes in joggingbroek naar de bioscoop! Heerlijk!
Na de komst van onze zoon was dit kerstfeestje klaar. Ik kan je vertellen: oppas vinden op één van de kerstdagen, omdat je naar de bioscoop wilt? Dat is nog niet zo makkelijk.

Toen liet corona ons kennismaken met een kerstervaring die ik nog niet kende. Ik weet dat veel mensen dit als ontzettend vervelend hebben ervaren, maar wij hebben ervan genoten.
Een kerst met ons gezin. Voor het eerst een kerstdiner met alleen onze kinderen. Met rust, plezier en echte aandacht voor elkaar. Geen gedoe met mooie kerstoutfits. We trokken onze mooiste kleren uit de kast. Een jurk met heerlijke slofsokken. Het was fijn en ontspannen.

Toch moet ik zeggen dat ik blij ben dat we kerst nu weer kunnen vieren met de andere mensen van wie we houden, maar ik zou graag toch een beetje vasthouden van onze corona-kerstervaring. Rust en aandacht voor elkaar. Geen stress, geen last minutes, geen veel te veel en vermoeide overprikkelde kinderen (en ouders).

Maar maak je geen illusies…Ook dit jaar staan we weer last minute hapjes te maken voor de kerstviering op school, bedenken ons last minute dat we echt nog even een feestelijke outfit moeten scoren en zien we in de agenda dat we misschien toch iets te veel hebben gepland…
Oja en aangezien ik vijf jaar geleden op vierde kerstdag (ja joh, plak er nog een vierde dag aan) een zoon op de wereld heb gezet, is het dubbel feest.
Waar ik mezelf eerder alleen een goede moeder vond als ik zelf een taart voor hem bakte, ben ik nu ook tevreden met een taart uit de winkel. Om deze dan vervolgens half af te breken en te versieren met een thema naar keuze. Jaaa, ik kom niet zomaar door mijn eigen “goede moeder”-keuring… Heel vermoeiend!

Ik wens iedereen fijne, warme en liefde volle kerstdagen en een spetterende jaarwisseling. Tot in 2023!

En omdat de kerstdagen gezellig zijn, maar voor onze kinderen soms ook pittig nog even een paar tips:

  • De kindertafel | Zet de kinderen bij elkaar aan tafel. Gezellig samen eten en daarna direct weer spelen. Hiermee voorkom je lege plekken aan de tafel tussen de volwassenen en zeurende, vervelende kinderen aan tafel. Je kan ze ook tussen de gangen door steeds even laten spelen.
  • Cadeautjes | Leg je graag cadeautjes onder de boom? Hou het klein, het gaat om het idee. Is de spanning rond de cadeautjes onder de boom in de ochtend al aanwezig, wacht dan niet tot het eind van dag met uitpakken.
  • Exclusieve aandacht | In alle drukte kan het zijn dat het er bij inschiet je kind exclusieve aandacht te geven. Probeer hier bewust momenten voor te nemen.
  • Doe het samen | Laat de kinderen helpen bij het versieren van de tafel, laat ze uit echte wijnglazen drinken, laat ze zelf koken (gourmetten) of helpen met het eten te serveren.
  • Rust | Zorg op een volle kerstdag voor voldoende momenten van rust. Even buiten uitwaaien, op de bank met een kerstfilm of een rustig spelletje alleen met je kind.
  • Ga verveling tegen | Hoe gezellig wij het ook vinden, voor de kinderen kunnen deze dagen soms saai zijn. Zorg dat er spulletjes zijn om lekker te knutselen, een leuke kerstfilm, laat ze lekker buiten uit razen of maak met de hele familie een boswandeling.
  • Of ontduik de kerstdagen en ga op vakantie! ;)

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 2) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer