Suus blogt: Stokken en stenen

Suus blogt: Stokken en stenen

Bij de voordeur, de achterdeur, in de gang, de keuken, de woonkamer, de badkamer, de slaapkamer, het washok, op tafel, de trap of op het aanrecht. Waar je ook komt in ons huis, de kans is groot dat je er een aantal stokken en misschien een paar stenen tegenkomt. Ook in broekzakken, jaszakken, schooltassen en in de auto grijp je nooit mis.

Onze zoon heeft er een heuse topsport van gemaakt om zoveel mogelijk stokken te verzamelen. Ook stenen, maar vooral stokken. Dikke stokken, dunne stokken, lange stokken, korte stokken, kleine stokjes, grote stokken… Soms heeft een stok een bijzondere vorm en dan is het een zwaard of een ander wapen… Zijn stokken verzameling heeft het allemaal.

Stokken verzamelt hij uitsluitend voor zichzelf. Afgelopen week kreeg zijn beste vriend er één, dit was een hoge uitzondering. Stenen verzamelt hij vooral voor anderen. Zo krijg ik regelmatig een mooie steen van hem cadeau.

Hij heeft een aantal exemplaren waar hij ook echt waarde aan hecht, maar ik moet zeggen dat ik het grootste deel zonder problemen weg kan moffelen nadat ze ons huis hebben bereikt. De afgelopen tijd verzamel ik de stokken die ik in huis tegen kom bij de achterdeur. Elke keer als ik er langsloop tovert het een glimlach op mijn gezicht. Wat een prachtige verzameling!

Bij de buitenschoolse opvang laten ze hem ook naar hartenlust verzamelen. Ik moet lachen als ik een rugzak vol stokken in mijn handen gedrukt krijg. Heerlijk dat hij hier de ruimte voor krijgt.

Mijn oudste dochter heeft ook wel een periode gehad waarin ik overal stenen vond, maar het is nooit zo uitgebreid geweest als nu met onze zoon. Gek is het niet. Kleuters zijn dol op categoriseren, sorteren en organiseren. En dat maakt het aantrekkelijkheid om een verzameling op te bouwen. Ook de spanning van de jacht speelt een rol, welke mooie stok of steen zal ik vandaag eens vinden?!

Er wordt ook wel gezegd dat de oorsprong van deze verzamelwoede ligt in de prehistorie. Want wat deden wij mensen in de prehistorie om aan de kost te komen? Juist! Jagen en verzamelen. Verzamelen zit diep in onze genen. In het stuk dat ik hier over las werd gezegd dat je niet voor niets zo’n tevreden gevoel hebt na het inruimen van de week boodschappen. En ze hebben gelijk… ik heb inderdaad een heel fijn gevoel wanneer mijn voorraad weer is aangevuld…

Nou, ik ga nog even wat zakken controleren voor ik mijn wasmachine aanzet. En mocht je ooit een paar stokken nodig hebben? Wij hebben er genoeg!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (8 en 1) en zoon (4) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer