Terwijl het normale leven weer begint galmt op de achtergrond de zomervakantie nog na… 🎶 "Op de camping is het alle dagen feest, op de camping!" 🎶

Daar zijn we weer, terug van drie weken op de camping. Op laarzen door de plassen, vieze broeken, vieze shirts, zo lang als je wilt in pyjama, buiten buiten buiten, op de grond zitten, spelen, dutten, met sokken door het natte gras, hele dagen struinen, rondfietsen, met stenen gooien, de geur van zonnebrand, zwemmen, een winkeltje beginnen voor het toiletgebouw, vriendschappen sluiten en met vieze voeten naar bed… dat is voor ons echt vakantie. Heerlijk! We hebben er met z’n allen van genoten en wat zijn de kinderen ontzettend gegroeid.

Bewezen is dat kinderen extra groeien in de vakanties. En ik zie het elk jaar weer. De rust en de vrijheid geeft die lijven en hoofden de ruimte om alle energie te steken in groei. Gek, want ik had toch echt heel duidelijk met mijn kinderen afgesproken dat ze zouden stoppen met groeien! Mijn oudste dochter roept als ik dat zeg heel hard: "Ja mama maar dat kan toch niet. Dan kan ik niet meer eten en dan ga ik dus dood!" O ja meisje, dat is niet handig…

Bij de jongste twee heb ik ook buiten de vakanties om het gevoel dat ze soms stiekem heel hard groeien in hun slaap of op het kinderdagverblijf. Dan zie ik ze terug en vraag ik me af wat er met mijn kind is gebeurd. 
Onze zoon heeft even gedacht dat je van kusjes klein bleef. Absoluut geen kusjes meer dus. Kreeg hij er toch één dan wist hij niet hoe snel hij kusje weg moest poetsen. Gelukkig konden we hem overtuigen dat je van kusjes juist heel groot en sterk wordt en nu mag ik hem weer kussen. Hiep hoi!

De kinderen speelde er ook deze vakantie weer op los en sloten nieuwe vriendschappen. Zelfs de kleinste vond tijdens haar ontdekkingstocht een meisje van dezelfde leeftijd. Samen deden ze wie het leukst kon lachen en wie de meeste stenen in haar mond kon doen. Een stiekem likje aan de trekhaak van de auto ging voor het andere meisje toch echt iets te ver, haha. Die van ons niet, ik vermoed dat ze er een sport van heeft gemaakt zoveel mogelijk verschillende dingen in haar mond te stoppen. Goed voor haar ontwikkeling zullen we maar zeggen...

Ik merk dat ik deze vakantie zelf ook wat ben gegroeid. Sowieso van al die heerlijke wijntjes en croissantjes, maar ik heb ook weer een beetje beter geleerd om los te laten en te genieten van wat is.

Onze laatste vakantiedag-traditie zorgde voor een heerlijk afscheid van het camping leven. ’s Ochtends vroeg inpakken en daarna nog heerlijk zwemmen en een ijsje eten. En altijd veel later dan bedacht aan de terugreis beginnen. Maar wie maakt het wat uit, het is nog net vakantie!
Waar we de heenreis twee korte ritjes maakten reden we - met de kinderen lekker vakantie-moe - in één rit terug naar huis. Allemaal in heerlijke slaap, ’s ochtends verward wakker worden in eigen bed. Thuis namen we een paar dagen de tijd om te landen. Alleen het hoognodige verliet de auto en de caravan en de rest…ach dat kwam een paar dagen later wel. Dag vakantie, je was fijn!

Suus Sas woont samen met haar vriend, dochters (7 en 1) en zoon (3) in Nijmegen. Ze is stafmedewerker pedagogiek en blogger bij KION en schrijft om de week over haar belevenissen met (vooral haar eigen) kinderen.