Verzorgen

Bij kinderopvang voor jonge kinderen speelt de verzorging een grote rol. We benutten deze momenten bewust als zinvolle contactmomenten. Veel fysieke verzorgingsmomenten zijn voor ons bij uitstek geschikt om individueel contact met je kind te maken. Zo is het verschonen niet alleen een moment waarop een kind een schone luier krijgt; het is ook een goede gelegenheid om met een kind te knuffelen, te praten en te lachen.

Slapen

We hebben enkele belangrijke regels omtrent veilig slapen.

  • Inbakeren van kinderen gebeurt alleen na schriftelijke toestemming van ouders en positief advies van het consultatiebureau;
  • Bij jonge kinderen volgen we het slaapritme van het kind;
  • Kinderen vanaf ongeveer anderhalf jaar slapen over het algemeen nog maar één keer per dag: zij gaan na de lunch naar bed;
  • Heeft een kind geen middagslaap meer, dan rusten ze in de groepsruimte of blijven ze op. Hierbij gaan we uit van de behoefte van het kind;
  • Bij de halve-dag-peutergroep slapen de kinderen niet.

Buiten zijn

We vinden het belangrijk dat kinderen regelmatig buiten zijn, ten minste één keer per dag. Als de kinderen naar buiten gaan terwijl de zon schijnt, smeren we ze voldoende in met zonnebrandcrème factor 30. De kinderen worden vanaf een UV-index van 3 ingesmeerd. In Nederland varieert de UV-index tussen de 1 (zeer weinig) tot 8 (zeer hoog). De UV-index verwachtingen zijn terug te vinden op de website van het KNMI.

We gaan ervan uit dat ouders hun kinderen ’s ochtends thuis insmeren, zodat het kind optimaal beschermd is tegen de zon. Wij doen dit overdag nog één of twee keer. Baby´s mogen niet in de volle zon en als het nodig is zetten we hen een zonnehoedje of zonnebril op. Ouders geven dit bij zonnig weer mee naar het kinderdagverblijf.

Kleding

Om lekker te spelen is het prettig wanneer de kinderen kleding aan hebben die vies mag worden. Voor kinderen die kruipen, is een lange broek het fijnst. Ook kan er wel eens een ongelukje gebeuren. We vragen ouders daarom om altijd te zorgen voor reservekleding, in de juiste maat en passend bij het seizoen.

Zindelijk worden

Een kind geeft zelf aan of het er aan toe is om zindelijk te worden. We stemmen de zindelijkheidstraining af op hoe ouders hier thuis mee om gaan

Zelfredzaamheid

We vinden zelfredzaamheid van kinderen belangrijk omdat ze daarmee zelfvertrouwen ontwikkelen Kinderen willen graag zelf doen. Daarom leren we kinderen van jongs af aan en spelenderwijs zichzelf te verzorgen. Bijvoorbeeld aan- en uitkleden. De baby's beginnen bijvoorbeeld met het uittrekken van de sokken. De meeste peuters kunnen zichzelf uitkleden en krijgen met aankleden nog hulp als het nodig is. We leren hen ook zelf hun jas aan- en uit te trekken en naar de wc te gaan. Een kind dat niet zelf wil eten, stimuleren we door het brood in kleine stukjes aan te bieden en ze een beetje te helpen. Deze hulp bouwen we vervolgens steeds verder af. Hoe ouder de kinderen zijn, hoe meer ze zelf kunnen en mogen.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer