Voeding

We hechten veel waarde aan de gezondheid van de kinderen die naar onze kindercentra gaan. We vinden het belangrijk dat kinderen daar gezonde voeding krijgen en pedagogisch medewerkers een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van een gezonde leefstijl bij kinderen. De richtlijnen van het Voedingscentrum zijn ons uitgangspunt. De ‘Richtlijnen goede voeding’ van de Gezondheidsraad (onafhankelijk wetenschappelijk adviesorgaan) vormen de basis voor de adviezen van het Voedingscentrum. Wij bieden voornamelijk producten uit de Schijf van Vijf. Daarnaast kiezen we bij bijzondere gelegenheden iets uit de dagkeuzes (zoals bijvoorbeeld ketchup, een waterijsje).

Vanaf één jaar krijgen kinderen die een hele dag naar het dagverblijf gaan in principe groente/fruit, een broodmaaltijd, één keer zuivel, een tussendoortje en voldoende drinken. De keuzes die wij maken, passen binnen de Schijf van Vijf.

Bij baby's tot een jaar volgen we zoveel mogelijk de aanwijzingen van de ouders. Zuigelingen krijgen afgekolfde moedermelk of flesvoeding. Wanneer je kind hier aan toe is geven we ook een groentehap, fruithap, broodkorstjes.enz. We doen dit op een tijdstip dat past bij het dagritme van het kinderdagverblijf.

Bij de buitenschoolse opvang hebben kinderen, als ze uit school komen, naast dorst vaak ook trek. Kinderen die dit willen, kunnen dan een tussendoortje eten. Tijdens de schoolweken eten de kinderen soms samen brood.

In vakantieperiodes besteden we bij de buitenschoolse opvang extra aandacht aan het eten. Kinderen vinden het leuk om te bakken en koken. Verse pizza (van volkorenmeel, veel groente),groentesoep met verse kruiden of tosti´s van volkorenbrood zijn lekker en gezond.. Iets anders dan anders mag zeker, maar varieer en kies voor producten uit de schijf van vijf, aangevuld met een dagkeuze.

Tijdens het welkomstgesprek bij de peutergroepen vertelt de pedagogisch medewerker wat kinderen zelf meebrengen bij de betreffende locatie.

Andere voeding

Als een kind vanwege gezondheidsredenen of uit geloofsovertuiging andere voeding krijgt dan bij ons beschikbaar is, bekijken de clustermanager en de ouder de mogelijkheden. Zijn de voedingseisen eenvoudig en brengen ze geen meerkosten met zich mee dan kunnen we hieraan voldoen. In andere gevallen nemen ouders de voeding zelf mee, waarbij we wel rekening houden met de voedingshygiëneregels.

Warme maaltijd

Bij KION locaties verzorgen we niet standaard een warme maaltijd. Uitzonderingen zijn kinderdagverblijf Plaza, kindercentrum Jump en buitenschoolse opvang Jump-Ondersteboven, waar de kinderen op verzoek van de ouders een warme maaltijd (vriesvers) krijgen. Daarnaast zijn er verschillende locaties waar warme maaltijden voor thuis geleverd worden die door BliXem worden gemaakt. Meer informatie hierover vind je bij BliXem kookt. 

Trakteren

Als een kind jarig is, willen we natuurlijk de verjaardag vieren. Het feestje is belangrijk en daar kan eventueel in overleg met de locatie een traktatie bij. We vragen ouders of ze zelf een gezonde traktatie willen maken of dat wij die bij de locatie (eventueel met de ouders) verzorgen. Er is een traktatieboekje, in het kaartenrek zitten traktatiekaarten en op de KION Pinterest pagina vind je een bord met voorbeelden van traktaties. De kinderen die naar de buitenschoolse opvang komen, trakteren vaak al op school en bij de sportclub. Bij de bso wordt er op een eigen manier (in overleg met ouders) aandacht gegeven aan de verjaardag.

Het beste voor kinderen

Je vertrouwt je kind niet zomaar toe aan een ander. Wij weten dat. Breng je zoon of dochter met een gerust hart bij onze opvang zodat je kunt werken of studeren. Wij zijn er voor jou én we zijn in de buurt.

kindwijzer